Barszcz wigilijny (Polska)

Polska - barszcz wigilijny

 

Składniki
Barszcz
włoszczyzna na wywar (seler, pietruszka, marchew, cebula)
1 - 1,5 kg buraków, obranych i pokrojonych w plasterki
4 ząbki czosnku, obrane
3 listki laurowe
5 - 10 ziarenek ziela angielskiego
4 goździki
garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
1 łyżeczka suszonego majeranku
sok z cytryny, do smaku
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

Uszka z grzybami
( porcja na około 30 - 40 sztuk )

Na ciasto
szklanka mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
szczypta soli

Na farsz
50 g suszonych podgrzybków
kilka sztuk suszonych borowików
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
1 - 2 łyżeczki bułki tartej
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Do dużego garnka włożyć warzywa - włoszczyznę i buraki, zalać wodą, tak aby przykrywała warzywa.
Dodać suszone grzyby, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i majeranek.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 1,5 h, aż warzywa będą miękkie, a zupa nabierze głębokiego, ciemnoczerwonego koloru.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Barszcz najlepiej zostawić na noc, żeby smaki się przegryzły. Na kolejny dzień odcedzić.
Podawać gorący, z ugotowanymi uszkami.

Uszka
Mąkę przesiać na blat, posolić. Powoli wlewając wodę zagnieść ciasto - powinno być miękkie i sprężyste, nie klejące się do rąk.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut żeby odpoczęło.

Suszone grzyby zalać wodą, gotować kilkanaście minut do miękkości. Cebulkę zeszklić na oliwie. Ugotowane grzyby i cebulę zmiksować w malakserze, doprawić solą i pieprzem, dodać  bułkę tartą.

Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na możliwie cienki placek (rozwałkujcie na n a p r a w d ę cieniutki placek). Ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty.

Na środek każdego kwadracika nałożyć łyżeczkę farszu, dokładnie skleić brzegi (tak aby powstał trójkat). Następnie uformować palcami uszko sklejając dłuższe boki trójkata. Zrobione, odkładamy na podsypany mąką talerz.

Gotowe uszka wrzucić do dużej ilości gotującej się, osolonej wody. Gotujemy do miękkości, przez około 2 - 3 minuty. Najlepiej wyciągnąć jedno uszko i spróbować :-)

Podawać z barszczem.