Bliny gryczane (Ukraina)

Ukraina - bliny gryczane

(przepis na ok. 20 niewielkich placuszków)

Składniki:
7 g suszonych drożdży instant (1 opakowanie)
120 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
4 jajka
350 ml ciepłego mleka
80 g masła, roztopionego i przestudzonego
80 g mąki gryczanej
220 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
olej roslinny, do smażenia

Przygotowanie:
Zmieszać wodę z cukrem i drożdżami, zaczyn odstawić na ok. 30 minut.

Białka starannie oddzielić od żółtek, ubić je na pianę.

W innej misce połączyć suche składniki: mąkę pszenną, gryczaną, sól. Dodać odstany zaczyn i żółtka, wlać mleko. Całość zmiksować na gładką masę.
Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką (nie miksujemy!).
Odstawić gotowe ciasto w ciepłe miejsce, odczekać 2 godziny.

Na dużej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Łyżką wylewać na patelnię ciasto formując placuszki. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony.

Do podania: marynowany lub wędzony łosoś, kwaśna śmietana, ulubiona sałatka śledziowa*

*Prosta sałatka śledziowa
Składniki:
300 g filetów śledziowych typu matijas
1 łyżeczka musztardy
1 mała cebulka, bardzo drobno posiekana
sól i świeżo mielony pieprz
pęczek świeżego koperku, drobno posiekany

Przygotowanie:
Śledzie umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić ostrym nożem w bardzo cienkie paski, a następnie posiekać - drobno, jak na tatar.
Wymieszać posiekane śledzie z cebulką, musztardą, koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.