Bread pudding (Egipt)

Egipt - bread pudding (Omm Ali)

(na blachę o wymiarach 20 x 30 cm) 

Składniki:
8 - 10 arkuszy ciasta filo
100 g pistacji, grubo posiekanych
3 łyżki cukru
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
125 ml śmietanki 30 %
ok. 300 ml mleka
1 łyżka wody różanej
masło, do natłuszczenia blachy
ziarenka z dwóch owoców granatu, do podania

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C.
Blachę wysmarować masłem, każdy arkusz ciasta filo zgnieść w dłoniach w kulkę, poukładać je jedna przy drugiej w formie.
Piec ok 10 minut, aż filo będzie chrupkie i się zarumieni.

Mleko skondensowane, śmietankę, mleko i wodę różaną podgrzać w garnuszku.

Podpieczone ciasto posypać pistacjami i cukrem, zalać słodką, mleczną masą.

Wstawić do piekarnika, piec kolejne 15 - 20 minut, aż masa się zetnie a całość nabierze złotobrązowego koloru. Wystudzić.

Podawać posypane nasionami granatu.