Ceviche (Ekwador)

Ekwador - ceviche z rybą i krewetkami

 (porcja dla 2 osób)

Składniki:
ok. 400 g świeżej białej ryby (użyłam dorsza)
ok. 150 g dużych krewetek (w całości, wstępnie obgotowane)
8 limonek
1/2 czerwonej papryczki chilli
1 czerwona cebula
świeża kolendra
sól, do smaku

Przygotowanie:
Rybę umyć, starannie obsuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokroić w kostkę o średnicy ok. 1,5 cm.

Krewetki umyć, oderwać główki, obrać pancerzyki. Ostrym nożem naciąć wzdłuż linii grzbietu i usunąć widoczną ciemną żyłkę. Wysuszyć papierowym ręcznikiem.

Do dużej miski wycisnąć sok z wszystkich limonek. Włożyć do soku pokrojoną w kostkę rybę i oczyszczone krewetki. Marynować ok. 20 - 30 min, od czasu do czasu przemieszać. Mięso ryby powinno zmienić kolor z przezroczystego na mlecznobiały - to znak, że białko się ścięło i nie jest już surowe.

Cebulę pokroić w cienkie pióra, chilli w bardzo drobną kostkę, kolendrę grubo posiekać.

Odlać z miski nadmiar soku z limonki, dodać cebulę, chilli i kolendrę, dosolić do smaku, starannie wymieszać, najlepiej palcami, żeby nie uszkodzić delikatnej ryby.

Podawać od razu, z kawałkiem pieczywa, udekorowane dodatkową kolendrą.