Chivito (Urugwaj)

Urugwaj - chivito

(porcja dla 2 osób)

Składniki:
2 duże bułki (najlepsza będzie ciabatta)
1 stek np. z rostbefu
kilka liści sałaty
1/2 cebuli, pokrojonej w pióra
6 cienkich plastrów bekonu
1 pomidor, pokrojony w plasterki
2 sadzone jajka, żółtka powinny być płynne
125 g (jedna kulka) mozzarelli
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki sosu pomidorowego / ketchupu
2 łyżeczki majonezu
oliwa lub olej roślinny

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ewentualnie oczyścić z nadmiaru tłuszczu.

Natrzeć solą i pieprzem.

Na patelni mocno rozgrzać olej, smażyć stek ok. 2 minuty z każdej strony - najlepiej na medium rare. Ściągnąć z patelni, odłożyć na drewnianą deskę, żeby mięso odpoczęło. Po kilku minutach pokroić ostrym nożem w plastry.

Usmażyć jajka sadzone, na suchej patelni podpiec plasterki bekonu, pokroić w plastry pomidora i mozzarellę.

Złożyć chivito. Na bułkę nakładać kolejno sosy, liście sałaty, kilka piór cebuli, plasterki steka, bekonu, pomidora i mozzarelli, całość zwieńczyć sadzonym jajkiem. Przykryć drugą połówką bułki.