Flan waniliowy (Wenezuela)

Wenezuela - flan waniliowy

(porcja na 6 małych ramekinów) 

Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
200 ml pełnotłustego mleka
1 laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
6 jajek
szczypta soli
120 g cukru
2 łyżki wody

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st C.

Na patelni roztopić z cukier z dwoma łyżkami wody, wolno podgrzewać, aż uzyskamy złocisto - brązowy karmel.

Karmel rozlać do ramekinów, tak, aby przykrył dno każdej z miseczek.

Jajka zmiksować z mlekiem skondensowanym, mlekiem i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii, dodać szczyptę soli.

Masę jajeczną rozlać do ramekinów z karmelem.

Tak naszykowane desery wstawić do dużej żaroodpornej formy (użyłam ceramicznej) i piec w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut. Środek każdego z quesillo musi być wyraźnie ścięty, a brzegi lekko zarumienione.

Gotowy quasillo obkroić dookoła formy ostrym nożem, wyłożyć na talerzyk.

Podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.