Lokma (Turcja)

Turcja - lokma (tureckie pączki)

 

Składniki:
Na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
szczypta soli

Na syrop
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo:
olej roślinny, do smażenia
garść pistacji, zmiksowanych lub utłuczonych w moździerzu, do posypania pączków

Przygotowanie:
W małym rondelku wymieszać wodę z cukrem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu ok. 10 - 15 min, aż syrop wyraźnie zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.

W misce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Odstawiać na 10 min. Dodać jajko, szczyptę soli i mąkę, dokładnie wymieszać ciasto (będzie dość rzadkie, bez problemu możemy wymieszać je łyżką). Odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, natłuszczoną łyżeczką kłaść na gorący olej małe kawałeczki ciasta. Smażyć, aż będą mocno rumiane.

Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku, skropić wystudzonym syropem.

Podawać oprószone pistacjami.

Najlepsze są świeże.