Potica (Słowenia)

Słowenia - potica

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
450 g (ok. 3 szklanki) mąki pszennej
7 g (jedno opakowanie) drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
50 g drobnego cukru do wypieków
250 ml ciepłego mleka
60 g miękkiego masła

Nadzienie:
300 g orzechów włoskich
60 g masła, roztopionego i przestudzonego
170 g brązowego cukru
szczypta łyżeczki soli
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 duże jajko
100 ml śmietanki 30 %
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
2 łyżki grubego brązowego cukru

Przygotowanie:
Do dużej miski (lub misy robota) przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewać ciepłe mleko, wciąż mieszając (ręcznie lub mikserem - końcówka z hakiem). Zagniatać ok. 5 min, aż powstanie gładkie, nieklejące się do brzegów misy ciasto. Dodać masło, zagniatać kolejne 2 - 3 minuty, aż masło w całości się rozprowadzi.

Ciasto uformować w kilkę, przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 90 minut (po tym czasie powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Orzechy zblendować o połączyć z pozostałymi składnikami. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na bardzo cienki, duży prostokąt (najlepiej zrobić to na kawałku papieru do pieczenia), delikatnie rozsmarować nadzienie na całej powierzchni. Zwinąć, pomagając sobie papierem, wzdłuż krótszego boku (rulon powinien być jak najgrubszy).

Przełożyć wraz z papierem na blachę do pieczenia.

Piec ok 45 - 50 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zarumieniony.