Tacos de barbacoa (Meksyk)

Meksyk - tacos de barbacoa

 

Składniki:
Farsz
2 - 3 łyżki oleju roślinnego
1/3 szklanki białego octu winnego
3 łyżki soku z limonki
1 czerwona papryczka chilli
1 łyżeczka wędzonej papryki
5 ząbków czosnku
3 - 4 łyżeczki kuminu, utartego w moździerzu (lub mielonego)
2 łyżeczki suszonego oregano
5 goździków, utłuczonych w moździerzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 kg wołowiny na gulasz
1 szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego)
3 liście laurowe

Tortille pszenne
2 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
2 łyżki smalcu
3/4 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli

Do podania
1 cebula, bardzo drobno posiekana
cząstki limonki
świeża kolendra
szczypta wędzonej papryki, do posypania mięsa

Przygotowanie:
Ocet winny, sok z limonki, chilli, czosnek, wędzoną paprykę, oregano, kumin, goździki, sól i pieprz, zmiksować na gładką pastę (miksować ok. 1 minuty).

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić ze zbędnego tłuszczu.

Na dużej patelni mocno rozgrzać olej, dodać wołowinę i przesmażyć, aż wyraźnie zbrązowieje.

Dodać pastę z przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać liście laurowe, całość zalać bulionem, zagotować.

Zmniejszyć ogień do minimum (na najmniejszym palniku), dusić mięso przez 3 - 4 godziny. W razie potrzeby, podlać wodą. Wołowina musi być zupełnie miękka.

Po przestudzeniu, dwoma widelcami porwać mięso na kawałki.

Przygotować tortille.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Smalec rozpuścić w gorącej wodzie.

Wodę ze smalcem stopniowo dodawać do mąki, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulkę, przykryć luźno folią spożywczą i odstawić na godzinę, żeby odpoczęło.

Po tym czasie podzielić ciasto na 16 równych części (otrzymamy wtedy dość małe, bardzo poręczne tortille), uformować w dłoniach kulki.

Każdą porcję ciasta rozwałkować na naprawdę cienki placek, smażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni, z obu stron (tortilla szybko mocno się napuszy, zarumieni i pokryje pęcherzykami powierza, wtedy odwrócić ją na druga strony, smażyć kolejne 30 sekund).

Gotowe tortille ułożyć w stosik, ewentualnie przykryć aluminiową folią, żeby nie ostygły.

Na placek tortilli nałożyć mięso, skropić sokiem z limonki, dodać szczyptę wędzonej papryki. Posypać cebulką i dużą ilością świeżej kolendry.