Biszkopt migdałowy

Biszkopt migdałowy z kremem marcepanowym i smażonymi jabłkami

Składniki:
Biszkopt
4 jajka
4 łyżeczki cukru
6 łyżek tartych migdałów (mąki migdałowej)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
150 g śmietanki 35%
150 g mleka pełnotłustego
60 g żółtek
30 g cukru pudru
150 g marcepanu
Nadzienie
4 duże jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
100 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
Biszkopt
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Oddziel żółtka od białek. Ubijaj żółtka z cukrem i wanilią, aż staną się białe i puszyste. Dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową.
Blachę do ciasta o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem. Piecz do uzyskania złotobrązowej barwy (ok. 30 minut). Zdejmij ciasto z blachy i odstaw do ostygnięcia.
Krem
Podgrzej mleko i śmietankę w małym rondelku. Ubij pianę z cukru i żółtek. Dodaj łyżkę ciepłego mleka do masy żółtkowej i przełóż ją do rondelka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony marcepan i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (możesz także użyć blendera).
Obierz jabłka, pozbądź się pestek i ogryzków, a owoce pokrój w cienkie plasterki. Rozpuść masło na patelni, podsmaż jabłka, posyp je brązowym cukrem i kontynuuj smażenie do uzyskania złotego koloru.
Sposób podania: porozrywaj biszkopt na małe kawałki, przekładaj warstwą kremu i jabłek. Górę posmaruj kremem i posyp przyrumienionymi na patelni płatkami migdałów.