Pizza Bianca

Pizza Bianca z awokado, mozarellą i szynką parmeńską

Składniki:
4 g świeżych drożdży
150 ml wody o temperaturze 22°C
2 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
150 g mąki chlebowej (bez dodatku sody oczyszczonej)
3/4 łyżki rafinowanej soli morskiej

awokado
mozzarellą di bufala
szynka parmeńska

Przygotowanie:
Rozpuść w wodzie drożdże z cukrem. Wlej do miski i dodaj sól oraz mąkę. Mieszaj przy pomocy płaskiej końcówki i odstaw na 10 minut. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto nabierze połysku, będzie łatwo odchodzić od ścianek miski oraz uzyska jednolitą konsystencję. Przykryj je, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 230°C, następnie umieść w piekarniku kamień do pizzy, by się nagrzał.

Podziel ciasto na pół i uformuj dwie kule. Jedną część zostaw pod przykryciem, a drugą rozwałkuj na cienki okrąg. Poczekaj 5 minut, by ciasto urosło, a następnie przy pomocy pędzelka posmaruj je oliwą z oliwek, dodaj szynkę parmeńską, plastry awokado i ser mozzarella. Umieść pizzę na gorącym kamieniu i piecz przez ok. 7-10 minut. Wyjmij z pieca, jak tylko na cieście pojawią się bąble z powietrzem. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.