Korzenny suflet z pigwą

Korzenny suflet z pigwą

Składniki:
1 kg owoców pigwy
4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 laska wanilii
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka masła
150 ml mleka
100 ml śmietanki
40 g cukru
3 żółtka
3 łyżki mąki
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki cukru pudru
2 białka

Przygotowanie: 
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ramekiny (kokilki) posmaruj masłem i posyp cukrem.

Obierz owoce pigwy i wyjmij z nich pestki, a następnie pokrój w paski. Włóż je do rondelka wraz z resztą masła i podgrzewaj na małym ogniu, aż lekko zmiękną. Dodaj brązowy cukier, wcześniej wyjęte nasiona wanilii wraz z laską oraz pozostałe przyprawy. Duś pod przykrywką, aż owoce będą całkiem miękkie. Wyjmij laskę wanilii, a owoce zostaw do ostygnięcia. Całość zmiksuj i odstaw.

W innym rondelku podgrzej na małym ogniu mleko i śmietankę. Ubij żółtka z cukrem, używając końcówki do ubijania piany. W oddzielnej misce zmieszaj mąkę ze skrobią kukurydzianą i stopniowo dodawaj ją do ubitej z żółtek masy. Dodaj trzecią część ciepłego mleka ze śmietanką i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Przelej do rondelka z pozostałym mlekiem i gotuj na małym ogniu, bez przerwy mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj zmiksowane owoce i dobrze wymieszaj.

Ubijaj pianę z białek. Zanim stanie się sztywna, dosyp cukier i kontynuuj, aż będzie biała i błyszcząca. Ostrożnie dodaj pianę do mieszaniny pigwy, a następnie, przy pomocy łyżki, wypełnij nią przygotowane wcześniej ramekiny. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut, aż suflety dobrze się upieką i wyrosną. Podawaj natychmiast.