Tort czekoladowy

Urodzinowy tort czekoladowy

Składniki:
Ciasto
170 g mąki
240 g cukru
70 g niesłodzonego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml wody
125 ml maślanki
150 ml oleju
2 jajka
Masa
300 g czekolady o 60% zawartości kakao
300 ml śmietanki
4 łyżki kwaskowatego dżemu (porzeczkowy, wiśniowy itp.)

Przygotowanie:
Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Zmieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce, na środku zrób wgłębienie. W mniejszej misce połącz płynne składniki z jajkami i przelej je do dużej miski. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, używając płaskiej końcówki dołączonej do robota.
Wyłóż tortownicę o średnicy 18 cm papierem do pieczenia, wlej połowę ciasta i piecz przez 30 minut. To samo zrób z pozostałym ciastem. Odstaw do ostygnięcia.
Masa
Połam czekoladę na kawałki. Podgrzewaj śmietankę w rondelku, aż zacznie się gotować, wtedy dodaj czekoladę. Podgrzewaj przez minutę, a potem mieszaj do uzyskania błyszczącej i jedwabistej konsystencji. Ostudź do temperatury pokojowej. Przy pomocy pędzelka posmaruj jedną z warstw tortu dżemem i 1/3 masy czekoladowej. Przykryj drugą warstwą tortu, posmaruj ją masą. Włóż do lodówki, aż czekolada stwardnieje, następnie wyjmij i pokryj cały tort pozostałą czekoladą. Zanim podzielisz tort na porcje, włóż go do lodówki na co najmniej pół godziny.