Indyk

Orientalny indyk z cukinią

Orientalne smaki, to sposób na szybkie i zdrowe jedzenie. Występujący w daniu bambus, a dokładnie jego pędy, to nieocenione źródło fitosteroli, czyli najprościej mówiąc najlepszy pogromca „złego” cholesterolu w naszej diecie. 

Składniki:
filet z indyka – 0,5 kg
1/2 cukinii
2 marchewki
1 por
1 czerwona papryka
1/2 puszki pędów bambusa
1/2 puszki fasoli mung
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy do smaku: curry, oregano, imbir, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić w cienkie plastry, na woku rozgrzać oliwę i podsmażyć przez 2 minuty mięso. Następnie dodać cukinię, podsmażyć 1 minutę, po czym dodać resztę warzyw i polać sosem sojowym, smażyć maksymalnie 2 minuty, intensywnie mieszając. Na koniec doprawić do smaku przyprawami.