Łosoś

Łosoś z ananasem i szpinakiem

W naszej codziennej diecie w dalszym ciągu jest zbyt mało ryb. Warto wiedzieć, że są one nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, witamin: A, D, E, PP, witamin z grupy B oraz magnezu, selenu, jodu, wapnia. Rybą, która idealnie nadaje się do przyrządzenia, jest łosoś. Jego wyjątkowy smak obala mit, że dania z ryb nie należą do zbyt smacznych. Dodając do niego szpinak, bogaty w białko, błonnik oraz sole mineralne, zawierający duże ilości potasu, a także obniżający ciśnienie, stworzymy jednocześnie zdrową i przepyszną potrawę.

Składniki:
500 g surowego łososia
1/2 dojrzałego ananasa
1 ząbek czosnku
sok z 1 limonki
1/2 torebki mrożonego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Łososia skropić sokiem z 1/2 limonki i podpiec w temp. 180 st. w piekarniku, ok. 15 min. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, aż się lekko zarumieni, dodając szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewając 1/2 soku z limonki.

Można podać z brązowym ryżem lub kuskusem.