Rostbef wołowy

Poznaj przepis Krystiana na doskonały rostbef przygotowany metodą SousVide.

Składniki:
rostbef wołowy 1 kg
sól morska do smaku
pieprz czarny młotkowany łyżeczka od herbaty
czosnek 1 ząbek
rozmaryn 1 gałązka
papyczka chilli 1 mała sztuka
oliwa z oliwek 80 ml
masło 30g

Przygotowanie:
Do woreczka wlać 40 ml oliwy z oliwek, dodać posiekany rozmaryn,  pieprz młotkowany, czosnek oraz papryczkę chilli. Włożyć mięso i natrzeć je przyprawami. Zamknąć worek próżniowo.

Tak przygotowane mięso marynuje się szybciej smaki i aromaty lepiej się przenikają.
W takiej postaci mięso można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Ustawić program SV 62*C , czas 1 h 20 min, dla mięsa ok. 1 kg średnio wysmażonego.

Po tym czasie mięso osuszyć na ręczniku papierowym i obsmażyć na żeliwnym grillu lub patelni do uzyskania złotego koloru. Mięso solimy zawsze na końcu.

Pozostawić kilka minut,  aby odpoczęło. Pokroić w plasty i podać z sosem Bernaise.

Sos bernaise:
żółtko 3 szt.
świeży estragon 1 gałązka
masło klarowane 150 g
szalotka ½ szt.
białe  wino wytrawne 100ml
ocet winny biały 20 ml
sól, pieprz

Przygotowanie:
Białe wino, ocet winny. szalotkę i estragon umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia.

Żółtka ubić w kąpieli wodnej z dodatkiem soli i esencji z wina na puszystą masę,
Kiedy masa zacznie gęstnieć wlać masło klarowane bardzo cienkim strumieniem cały czas ubijając .Na końcu można jeszcze doprawić solą i pieprzem.