Odcinek 1: Pieczenie chleba

Sekrety wypiekania chleba zdradza ekspert - Eliza Mórawska

 

Ekspert

Chleb - przyjmuje różne formy od bochenków, bagietek, przez ciabaty i bułki. Może być wypiekany z różnej mąki, z dodatkami nasion, na zakwasie lub drożdżach. Najlepszy jest świeży, prosto z pieca z chrupiąca skórką, która przywołuje smak dzieciństwa. Sekrety jego wypiekania zdradzi ekspertka - Eliza Mórawska, autorka dwóch książek kulinarnych. Od lat prowadzi bloga White Plate, na którym realizuje swoje pasje do gotowania i fotografowania. Jednym z jej ulubionych tematów jest chleb. Inspiruje i zachęca do eksperymentów w kuchni. W Tajemniczym Składniku udowadnia, że pieczenie chleba nie jest trudne a ten przygotowany w domu poza ogromną satysfakcją, daje pewność, że zawiera same zdrowe składniki. Eliza i Asia wspólnie przygotują bułeczki z różnymi posypkami oraz chleb w żeliwnym garnku.

Podstawowy przepis na chleb

Ciasto na chleb (4 podstawowe składniki):
500 g mąki pszennej 
(polecany typ 750)
300 ml letniej wody lub mleka
20 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli morskiej
niewielka ilość mąki do podsypywania

Rozczyn:
Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki wody i 1 łyżkę mąki. Składniki na rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 min.

Przygotowanie:
Wsyp mąkę do misy miksera. Następnie zrób w mące wgłębienie, wlej do niego połowę wody lub mleka i dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i sól. Jeśli użyjesz mleka zamiast wody, pieczywo będzie bardziej rumiane, zwłaszcza w przypadku wypieków takich jak bułki. Miksuj do połączenia składników, w miarę potrzeby dodając resztę wody (mleka) i mąki. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, wyjmij je z misy i delikatnie ugnieć, formując kulę. Następnie delikatnie posmaruj ją olejem i przełóż do miski do wyrastania, aż podwoi objętość. Na koniec uformuj ciasto i włóż do formy do pieczenia.

Pieczenie:
Piecz w temp. 240 st. C. Chleb ok. 30 min, bułeczki ok. 12-15 minut. Wykorzystując funkcję pary podczas pieczenia chleba uzyskasz efekt chrupiącej skórki. Eksperci nazywają tę metodę „uderzeniem pary”.

Tips & Tricks

- ciasto powinno być jak najbardziej wilgotne, wtedy dłużej zachowa świeżość –  dlatego nie podsypuj go zbyt obficie mąką

- wyrabianie cista powinno trwać do momentu połączenia się składników, zwróć uwagę na to czy mąka dobrze połączyła się z innymi składnikami

- ciasto łatwiej się formuje, gdy dłonie posmarowane są olejem o łagodnym aromacie; zbyt intensywny aromat oleju może zdominować smaku pieczywa

- pukając palcem wskazującym w spód chleba można po odgłosie sprawdzić czy jest dobrze wypieczony

- ciasto podstawowe na chleb może być dowolnie modyfikowane – można zmienić rodzaj mąki lub dodać różne ziarna, jednak należy pamiętać, że zmieniają się wtedy proporcje składników, choćby ze względu na różnice w chłonności wody w przypadku innych rodzajów mąki

- po wyłożeniu z piekarnika pieczywo najlepiej jest wyłożyć na kratkę, aby od spodu miało dostęp powietrza, nie zaparuje wtedy i skórka będzie wszędzie chrupiąca

- zamiast wody lub mleka można dodać mus z dyni, ciecierzycy, sok pomidorowy

- wypieczony chleb smarowany jest wodą aby miał lśniącą, ładnie wyglądającą skórkę, można również eksperymentować i smarować kefirem, maślanką, sokiem

- wypieki drożdżowe np. na jagodzianki dłużej zachowują świeżość jeśli do ciasta doda się rozgnieciony, gotowany ziemniak, nie zmienia to smaku wypieków