Odcinek 3: Para Buch!

Paweł Kibart zdradza tajniki wykorzystywania pary podczas gotowania

 

Ekspert

Ten tajemniczy składnik wydobywa z produktów ich wyrazisty smak oraz naturalny aromat. Wykorzystana podczas przygotowywania potraw redukuje ilość tłuszczu i pozwala zachować ich soczystość. To para! Dzięki niej dania nie tracą wartościowych składników odżywczych, minerałów i witamin. Dzięki połączeniu pary z gorącym powietrzem w odpowiednich proporcjach, potrawy pozostają soczyste i delikatne wewnątrz, a z zewnątrz zyskują perfekcyjnie chrupiącą skórkę. Tajniki wykorzystania tej metody zdradzi Paweł Kibart – nauczyciel gotowania w modnej szkole Cookup studio, gdzie między innymi prowadzi zajęcia z przygotowywania ryb i owoców morza. Jest również dyrektorem kulinarnym drużyny Legia Warszawa. Paweł zdradzi sekret zdrowej i pełnowartościowej kuchni. Wspólnie z Asią przygotują filet z okonia morskiego oraz tacos fish.

Filet z okonia morskiego na parze z koprem włoskim, pomarańczami i estragonem

Składniki:
1 okoń morski
½ bulwy kopru włoskiego
1 liść pora
1 pomarańcza
kilka gałązek świeżego estragonu
gwiazdka anyżu
olej lniany

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj rybę. Trzeba ją oskrobać, następnie wypatroszyć i wyfiletować. Dokładnie usuń ości. Tak przygotowany kawałek ryby połóż skórą do dołu, ułóż na nim estragon i przykryj drugim filetem.

Następnie pokrój wzdłuż liść pora na 5-milimetrowe paski. Włóż je na kilka sekund do gorącej wody. Przewiąż porem filety i pokrój je na równe kawałki.

Rybę przełóż na blachę z pergaminem i wstaw do piekarnika na 12 min. Wykorzystując funkcję Pure Steam 100% pary podczas gotowania uwydatnisz głęboki smak ryby.

W tym czasie przygotuj dresing. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go do garnka. Dodaj gwiazdkę anyżu. Gotuj do momentu aż zredukuje się o połowę. Do przestudzonego sosu wlej 2 łyżki oleju lnianego i wymieszaj.

Koper pokrój na cienkie plastry, następnie włóż je na 10 minut do wody z lodem.

Osuszony koper wyłóż na talerz razem z upieczoną rybą. Polej dresingiem i udekoruj listkami estragonu.

Tacos fish

Składniki:
filet z okonia
tacos – może być zrobione samemu w domu lub gotowe
czerwona kapusta
imbir
sok z cytryny
cukier
kolendra
siano do wędzenia

Przygotowanie:
Filet z okonia włóż do solanki (roztwór 10%) na 10 minut.
W garnku do gotowania na parze podpal siano, gdy się zacznie mocno palić, zgaś je przykrywając przykrywką garnka. Rybę ułóż skórą do dołu na sitku (część garnka do gotowania na parze) na 2 minuty. Ma tylko przejść delikatnym aromatem dymu. Następnie ugotuj ją w piekarniku parowym.

W tym czasie posiekaj czerwona kapustę. Wrzuć ją do rozgrzanego woka na kilka minut, dodaj posiekany imbir. Skrop sokiem z cytryny. Dla przełamania smaku dodaj trochę cukru. Przełóż kapustę do miski. Kolendrę dodaj do wystudzonej kapusty, aby nie zwiędła pod wpływem pary. Przełóż wszystkie składniki do tacos.

 

Tips & Tricks

- gotując na parze masz pewność, że ryba będzie równomiernie wypieczona i soczysta,
- wykorzystując parę, masz pewność, że danie zachowa więcej wartościowych składników odżywczych,
- jeśli chcesz oszczędzić czas, w piekarnikach Electrolux CobiSteam możesz przygotować jednocześnie rybę i inne danie, ponieważ para zapobiega przenikaniu się smaków,
- aby dania były zdrowsze unikaj soli, korzystaj z bogactwa ziół i innych przypraw.
pokrojony koper włoski włożony do wody z lodem będzie bardziej chrupiący i ładnie się rozwarstwi
- por włożony na kilka sekund do gotującej się wody będzie elastyczny i z łatwością przewiążesz nim rybę
- olej lniany, podobnie jak nasiona lnu. powinien być spożywany na surowo
- świeżość ryby sprawdzisz zwracając uwagę na skrzela, które muszą być zaróżowione, mieć intensywny kolor, nie mogą być sine ani blade; mętne i wklęśnięte oczy również świadczą o tym, że ryba jest nieświeża