Odcinek 8: Śniadanie mistrzów

Marcin Przybysz prezentuje śniadanie godne mistrzów

 

Ekspert

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje nam siły i energii do działania. Poranne menu powinno być urozmaicone i skomponowane z takich produktów, które będą zawierać w sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest to pierwszy posiłek dlatego może dostarczać dużą dawkę węglowodanów złożonych, które łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energię na długi czas. Śniadanie godne mistrzów w Tajemniczym Składniku zaprezentuje Marcin Przybysz, który ma wieloletnie doświadczenie zdobyte między innymi w Londynie, gdzie doskonalił swoje umiejętności w gwiazdkowych restauracjach takich jak The Ledbury czy La Trompette. Marcin pokaże jak skomponować idealne śniadanie i zdradzi triki na urozmaicenie tego posiłku. Przygotuje brioszki z łososiem i jajkiem poche, a także nietypową owsiankę.

Jajko poche z wędzonym łososiem, brioszką, sosem holenderskim i marynowaną gruszką

Składniki:
Brioszki
300 g mąki chlebowej
80 ml wody
3 jajka
5 g drożdży instant
150 g masła
35 g cukru
sól
Sos holenderski:
3 żółtka
100g masła
ocet winny
sól
pieprz
Dodatkowo:
40 ml białego wina
świeży estragon
½ gruszki
100 g wędzonego łososia
roszponka i koperek do dekoracji

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania brioszek. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę oraz jajka. Zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki. Uformuj brioszki. Najpierw przygotuj kulkę z ciasta w której zrób na środku wgłębienie. Weź mniejszy kawałek ciasta i uformuj go w stożkowy kształt i przełóż go we wcześniej przygotowane wgłębienie. Piecz w temperaturze 195 stopni przez około 15-20 min w zależności od wielkości brioszek.

Przygotuj sos holenderski. Najpierw rozpuść masło. Do naczynia wbij 3 żółtka i zacznij miksować na wolnych obrotach. Do masy powoli wlewaj masło. Na koniec dodaj ocet i przyprawy.

Zagotuj 2 litry wody na jajko poche. Wbij jajko i gotuj delikatnie mieszając przez minutę, następnie odstawiamy na kolejną minutę, żeby jajko zagrzało się w środku.

Gruszkę pokrój na paseczki dowolnej wielkości. Zalej winem i dodaj estragon do marynowania. Jeśli masz CombiVac możesz przyspieszyć proces marynowania i zamknąć wszystkie składniki w woreczku próżniowym.

Pokrój gotowe brioszki i ułóż na talerzu. Następnie dodaj plastry łosia i jajko. Całość polej sos holenderskim i na górę nałóż kawałki gruszki. Udekoruj danie roszponką i koperkiem. 

 

Tips & Tricks

- masło przed dodaniem do ciasta rozbij wałkiem. Dzięki temu zmieni konsystencję i szybciej połączy się z całą masą
- po wyrobieniu ciasta na brioszki  odstaw je na 2 godziny do wyrośnięcia; następnie włóż je do lodówki na minimum godzinę, najlepiej jednak na całą noc; po uformowaniu bułeczek dobrze jest je też zostawić na godzinę przykryte ściereczką w suchym miejscu na odgarowanie
- na bazie sosu  holenderskiego możesz uzyskać bearneński dodając do niego zioła, np. estragon
- jajko poche to inaczej jajko w koszulce lub jajko po benedyktyńsku; łatwiej je przygotujesz jeśli najpierw rozbijesz jajko na łyżkę cedzakową; rzadkie białko spłynie; zwartą część jajko pozostała na łyżce delikatnie zanurz w gotującej się wodzie; dzięki temu uzyskasz jajko w koszulce o idealnej powierzchni i konsystencji