Crème brûlée

Delikatny krem

Słynna chrupiąca skorupka

Klasyczny deser dla tych, którzy chcą osłodzić sobie życie.

Składniki na crème brûlée

(pięć porcji po 100 g)

400 g śmietanki kremówki, 6 żółtek, 80 g cukru, laska wanilii (zeskrobane ziarenka)

Sposób przygotowania

Cukiernik łączący składniki na krem

1) Przygotuj krem

Korzystając z urządzenia Kitchen Assistent, wymieszaj cukier, śmietanę, ziarenka wanilii i żółtka aż do uzyskania puszystej konsystencji. Krem można również wymieszać ręcznie, ale wymaga to nieco więcej czasu. Następnie rozlej krem do żaroodpornych kokilek.

Kuchenny asystent firmy Electrolux
Poznaj swojego asystenta

Sposób na ubijanie i mieszanie, który zapewni Ci lepsze wypieki. Nasze urządzenie Assistent wykona za Ciebie najcięższe prace, dając Ci więcej czasu na organizację dobrej zabawy.

Cukiernik ustawiający w piekarniku funkcję PlusSteam do pieczenia deseru

2) Przygotuj piekarnik

Wykorzystanie pary do pieczenia tego klasycznego deseru uwydatnia jego lekki waniliowy smak i delikatną konsystencję. Wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam, nagrzej piekarnik do temperatury 120°C i naciśnij przycisk PlusSteam. Następnie pozostaw piekarnik na 5 minut.

Cukiernik karmelizujący cukier na wierzchu deseru creme brulee za pomocą ręcznego palnika gazowego

3) Nastaw, posyp, opal

Po upływie pięciu minut, gdy piekarnik będzie gotowy, możesz włożyć crème brûlée do środka. Piecz go przez 30 minut lub do czasu, aż krem pośrodku lekko się zetnie. Następnie schładzaj go przez co najmniej 3 godziny w chłodziarce, aż będzie miał sztywną konsystencję. Posyp powierzchnię crème brûlée cukrem i skarmelizuj go, przypalając ręcznym palnikiem gazowym. Zapewni to deserowi tę słynną kruchą skorupkę. Bon appétit!