Tarta cytrynowa

Wyrazisty cytrynowy smak

Złocista chrupkość

To ciasto zawsze poprawia humor.

Składniki na tartę cytrynową

(ciasto o średnicy 20 cm)

Ciasto patè sucree

50 g cukru pudru, 130 g masła, 180 g mąki, 10 g wody

Krem

25 g mąki, 170 g cukru, 100 g soku z cytryny, dwa jajka, jedno żółtko

1 g soli

Starta skórka z 1 cytryny

Beza

Dwa białka, 100 g cukru, 35 g wody

Sposób przygotowania

Cukiernik używający urządzenia Electrolux Assistent do przyrządzenia pysznego ciasta

1) Przygotuj ciasto patè sucrée

Używając urządzenia Electrolux Assistent, wymieszaj mąkę, cukier puder i masło do konsystencji przypominającej tartą bułkę. Dodaj wodę i wymieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Odstaw na około 20 minut do lodówki. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Kuchenny asystent firmy Electrolux
Poznaj swojego asystenta

Sposób na ubijanie i mieszanie, który zapewni Ci lepsze wypieki. Nasze urządzenie Assistent wykona za Ciebie najcięższe prace, zapewniając więcej czasu na organizację dobrej zabawy.

Cukiernik współpracujący z firmą Electrolux starannie napełnia foremkę ciastem

2) Upiecz ciasto patè sucrée

Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko oprószonej mąką. Wyłóż ciastem dno i boki formy do ciasta o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem. Pamiętaj o przycięciu brzegów. Odłóż tortownicę z ciastem na 30 minut do lodówki. Forma z ciastem jest już gotowa. Następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub aż ciasto będzie mieć złoto-brązowy kolor. Odłóż ciasto na bok.

Przygotowane produkty do pieczenia bezy cytrynowej

3) Przygotuj bezę

Aby przygotować bezę, połącz w rondlu cukier z wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu się syropu umieść w rondlu termometr cukierniczy. Gdy syrop osiągnie temperaturę 110°C, ubij pianę z białek, używając średniej prędkości miksera. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, zdejmij rondel z płyty grzejnej. Płyta indukcyjna umożliwia łatwe i szybkie uzyskanie tak wysokiej temperatury. Wlej gorący syrop do miski z pianą z białek.

Szef kuchni Electrolux dodający powoli składniki na bezę

4) Wykończ bezę

Pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy bezowej, aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Po dodaniu syropu kontynuuj mieszanie, aż miska wystarczająco ostygnie, aby można było jej dotknąć, a temperatura masy bezowej spadnie do 37°C. Napełnij masą worek cukierniczy i odłóż go do lodówki w celu schłodzenia.

Cukiernik współpracujący z firmą Electrolux łączy wszystkie składniki masy

5) Przygotuj krem cytrynowy

Aby uzyskać idealnie gładki krem cytrynowy, wymieszaj startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy i mąkę do konsystencji pasty. W oddzielnej misce połącz jajka, żółtko, sól i cukier. Następnie ostrożnie wymieszaj ze sobą obie masy. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wyłóż krem na upieczony wcześniej spód.

Cukiernik nakładający gładką masę bezową na tartę cytrynową

6) Zadbaj o żywy cytrynowy kolor

Wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 150℃. Naciśnij przycisk PlusSteam i włóż do środka ciasto. Piecz przez 20 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Zaczekaj, aż cytrynowa tarta całkowicie ostygnie, a następnie udekoruj ją masą bezową. A może by tak użyć ręcznego palnika gazowego, aby przypiec i przyrumienić bezę?