Odkryj

Szwedzki sposób
na gotowanie bez marnowania

Już nigdy więcej nie zmarnujesz poniedziałku!

Już nigdy więcej nie zmarnujesz poniedziałku! „Niezmarnowane poniedziałki” z Jagną Niedzielską i Marcinem Kucem, to nowa, cotygodniowa seria dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Wyjątkowe przepisy, sprawdzone porady i nie tylko — każdy odcinek to pokaźna porcja wiedzy na temat ekologicznego, odpowiedzialnego gotowania. Przekonaj się, że wejście w nowy tydzień może być dobre, zarówno dla Ciebie, jak i planety.

Odcinek 1

W pierwszym odcinku „Niezmarnowanych poniedziałków” Jagna i Marcin zagrają do jednego garnka, pokazując Ci, jak przyrządzić trzy smaczne i zdrowe posiłki z wczorajszego ryżu. Znajdzie się tu coś dla każdego. Fanów łakoci zaskoczy kremowy pudding ryżowy z owocami, a dla tych, którzy w kuchni stawiają na wytrawne smaki, nasza dwójka przygotowała aromatyczną zupę cebulową oraz sezonowe tabbouleh. Obejrzyj, zainspiruj się i postaw na gotowanie bez marnowania!

Pobierz przepisy

Odcinek 2

Przekonaj się, jak nie marnować jedzenia i poniedziałków, bo drugi odcinek to #GotowanieBezMarnowania z wykorzystaniem mięsa… i nie tylko! Jagna i Marcin pokażą Ci, jak zamienić schab, jajka i zalegające w lodówce warzywa w przepyszne menu na cały dzień – wyborną pastę jajeczną, złocisty kotlet schabowy i przepyszne kanapki. Zachęcamy do oglądania!

Odcinek 3

Przed Wami kolejny, trzeci już odcinek „Niezmarnowanych poniedziałków”! Tym razem Jagna i Marcin wezmą się za ukochany składnik wielu osób, czyli parmezan. Nasza dwójka pokaże, jak w kreatywny sposób podejść do gotowania i wyczaruje z niego pożywną jaglankę, tartę galette oraz… bulion warzywny! Jak to możliwe? Tego dowiesz się tylko w jeden sposób – oglądając odcinek „Niezmarnowanych poniedziałków”.

Odcinek 4

Czwarty odcinek „Niezmarnowanych poniedziałków” to prawdziwe bogactwo smaków w klasycznym wydaniu. Owsianka z masłem orzechowym i owocami, pożywny rosół i bułka z szarpanym kurczakiem. Właśnie to wyczarują dzisiaj Jagna i Marcin, udowadniając tym samym, że można gotować i nie marnować. Zachęcamy do oglądania!

Odcinek 5

Przed Wami piąty odcinek „Niezmarnowanych Poniedziałków”! Dziś mamy prawdziwy powód do świętowania, bo bohaterem odcinka jest... feta. Zainspiruj się i przygotuj w domu płynną fetę z miodem, kluski oszustki i ser pieczony z oliwkami. Znajdziesz tu nie tylko pyszne przepisy, ale też pomysły jak gotować, by nie marnować żywności, wody i energii. Przyjemnego oglądania i smacznego! 

Odcinek 6

Szósty odcinek „Niezmarnowanych Poniedziałków” to kolejne przepisy, dzięki którym przygotujesz posiłki na „szóstkę”! Dzień zaczniemy od pożywnego bowla z wędzoną makrelą. Na obiad będą znakomite kluski kładzione, a na kolację – pyszne, pikantne burrito. Zainspiruj się po raz kolejny i postaw na #GotowanieBezMarnowania! 

Nic nie jest tak istotne dla naszego zdrowia, jak jedzenie. Jednak ma ono również ogromny wpływ na stan naszej planety – przemysł spożywczy odpowiada za jedną trzecią globalnego zużycia energii i ponad 20% emisji gazów cieplarnianych*. Tym bardziej szokuje więc fakt, że wyrzucamy aż 30% naszego jedzenia, mimo że co dziewiąty mieszkaniec Ziemi zasypia głodny***. To dlatego chcemy pomóc ludziom podejmować łatwo i z satysfakcją właściwe decyzje dotyczące jedzenia

 

*. Źródło: Cele zrównoważonego rozwoju ONZ, 2018

** Źródło: Cele zrównoważonego rozwoju ONZ, 2018

*** Źródło: Food Aid Foundation

Bardziej odpowiedzialny sposób gotowania

Piekarniki parowe to nie tylko mniejsze zużycie tłuszczu oraz więcej zachowanych wartości odżywczych i składników mineralnych. To także szybszy czas pieczenia nawet o 20%. Dzieje się tak dlatego, że ciepło jest łatwiej przenoszone przez wodę niż przez gorące powietrze. Oznacza to ograniczenie zużycia energii a tym samym negatywnego wpływu na środowisko i na nasz portfel.

Wspaniały smak, pożywne danie!

Gotowanie na parze to o wiele więcej niż chrupiąca skórka i soczyste wnętrze. Łącząc ciepło i parę wodną, zapobiegasz odparowywaniu wilgoci, zachowując nie tylko smak, ale też właściwości odżywcze, kolor i witaminy.

Regeneracja (odgrzewanie) za pomocą pary

Nie wyrzucaj pozostałości makaronu lub ryżu. Funkcja „Regeneracja” pozwoli Ci je skutecznie odgrzać – podobnie jak gotowane ziemniaki. Makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność. 

Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonał

My pilnujemy wody, Ty gotujesz pyszności

Płyta indukcyjna SenseBoil® potrafi sama dopilnować gotowania wody. Automatycznie reguluje temperaturę, gdy płyn zbliża się do punktu wrzenia, po czym zmniejsza moc grzania, aby podtrzymać jego powolne gotowanie. Pozwoli Ci to zaoszczędzić energię i umożliwi skupienie się na przyrządzaniu pysznych potraw zamiast na pilnowaniu wody.

Niezwykle wydajne gotowanie dzięki indukcji

Precyzyjne sterowanie mocą płyty i zużywanie do 90% wyprodukowanej energii oznacza dla Ciebie, że indukcja jest energooszczędna, co zaobserwujesz przy płaceniu rachunków za energię elektryczną. Dodatkowo błyskawiczna reakcja na zmianę ustawień to odpowiednia temperatura w jednej chwili.

Szuflada NaturaFresh™ gwarantuje świeższe produkty aż do trzech razy dłużej

Komora chłodziarko-zamrażarki NaturaFresh może utrzymywać temperaturę 0°C – idealną dla mięsa i ryb. Gwarantuje to doskonałe warunki do przechowywania produktów dzięki możliwości regulacji temperatury i wilgotności. W efekcie żywność zachowuje konsystencję i smak jak świeżo po zakupie.

Dodatkowe udogodnienia eko - duża szuflada

Specjalnie zaprojektowaliśmy szufladę na warzywa MaxiBox, aby umożliwiała przechowywanie w chłodziarce nawet największych produktów. Dzięki temu pozwala łatwo i efektywnie zagospodarować dostępną przestrzeń. Zmieszczą się w niej zarówno siatki z ziemniakami, jak i cały arbuz.

Dołącz do grupy Pełną parą

Chcesz dowiedziec się więcej o piekarnikach parowych? Dołącz do grupy Pełną parą.

#1 Wykorzystuj rzeczy, które masz w chłodziarce

Nasza chłodziarka często jest pełna produktów, którym zbliża się termin przydatności do spożycia. Zamiast je wyrzucać, warto znaleźć przepis, który umożliwi nam szybkie przygotowanie wspaniałej potrawy. Z warzyw możesz zrobić zdrową i pożywną zapiekankę, a ze śmietanki, kawałka kiełbasy, jajek i makaronu wyczarujesz carbonarę w wersji less waste.

#2 Nie wyrzucaj resztek

Podczas gotowania powstaje wiele resztek, które automatycznie lądują w koszu. Tymczasem wiele z nich można wykorzystać w kreatywny sposób! Wodą po gotowaniu warzyw (bez soli!) podlejesz kwiatki, a skórki po zjedzonych bananach możesz zalać wrzątkiem i zostawić na jakiś czas, tworząc bezpieczny dla roślin nawóz.

#3 Zaopatrz się w gadżety Less Waste

Nie potrzeba wiele, aby zadbać o środowisko. Na rynku pełno jest gadżetów, które umożliwią Ci życie w zgodzie z naturą. Dzięki perlatorowi do kranu ograniczysz zużycie wody, lniana torba na zakupy skutecznie zastąpi te sklepowe, pojemniki próżniowe przedłużą przydatność produktów, które trzymasz w lodówce, a dzięki butelce filtrującej, zmniejszysz ilość plastiku w swoim domu.

#4 Kupuj lokalnie

Idąc do sklepu, staraj się sięgać po produkty pochodzące z Polski. Dzięki temu wspierasz lokalnych producentów i ograniczasz emisję CO2. Co więcej, takie warzywa czy owoce są mniej narażone na urazy podczas transportu, co automatycznie wydłuża ich żywotność.

#5 Zrezygnuj z oleju palmowego...

Ten popularny składnik znajdujący się w wielu Polskich kuchniach, jest szkodliwy nie tylko dla ludzkiego organizmu, ale również dla środowiska. W procesie jego zbierania niszczone są duże połacie lasów deszczowych, a także giną zwierzęta. O wiele zdrowszymi alternatywami są olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.

#6 … i folii spożywczej

Zamiast tego korzystaj z zamykanych pojemników na jedzenie, woskoowijek, czy też słoików. Ciekawą alternatywą są także pojemniki próżniowe, które znacząco przedłużają świeżość przechowywanych potraw.

#7 Nie wyrzucaj jedzenia

Zdarzyło Ci się kupić więcej jedzenia, niż jesteś w stanie zjeść? Przygotuj przetwory z owoców i warzyw! Pomoże w tym funkcja pasteryzacji, w którą wyposażone są piekarniki Electrolux.

#8 Susz nie tylko grzyby

Oprócz grzybów warto również wypróbować suszenie owoców i warzyw. Pozwoli to na znacznie dłuższe przechowywanie tych produktów. Z jabłek zrobisz pożywne chipsy, a wysuszone warzywa mogą być dodatkiem do zup i sosów.

#9 Zamrażaj jedzenie

Mrożenie to najskuteczniejszy sposób na długoterminowe przechowywanie żywności. Nadmiar składników lub przygotowanych potraw umieść w zamrażarce i sięgnij po nie wtedy, gdy ich potrzebujesz.

#10 Planuj posiłki

Idąc na zakupy, przygotuj listę, na której znajdą się składniki na potrawy do 2-3 dni wprzód. Zaoszczędzisz dzięki temu czas poświęcony na zakupy, a także lepiej zaplanujesz każdy posiłek, dzięki czemu wyrzucisz mniej jedzenia.

#1 Zwiększ wydajność swojej chłodziarki

Jest na to wiele sposobów. Najważniejszym z nich jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji. Nie zakrywaj więc kratek i otworów wentylacyjnych oraz zadbaj o równomierne rozmieszczenie produktów wewnątrz chłodziarki. Nie ustawiaj również zbyt niskiej temperatury, o ile nie wymagają tego przechowywane składniki. Im niższa temperatura, tym wyższe zużycie prądu!

#2 Korzystaj z ciepła resztkowego

Ciepło resztkowe to stan, w którym płyta indukcyjna nie pobiera już prądu, ale wciąż wytwarza ciepło. Dzięki ciepłu resztkowemu można w ekonomiczny sposób dokończyć przyrządzanie potrawy, oszczędzając przy tym energię elektryczną.

#3 Wspomóż zmywarkę w walce z przypalonymi naczyniami

Nawet najlepsza zmywarka na świecie może mieć problemy z umyciem najbardziej zabrudzonych i przypalonych naczyń. Właśnie dlatego, zanim włożysz je do urządzenia, zeskrob niewygodne resztki lub pozwól im namoknąć w zlewie z ciepłą wodą i detergentem.

#4 Więcej nie zawsze znaczy lepiej

Jeżeli musisz zagotować wodę, do czajnika lub garnka nalej tylko taką jej ilość, jaka jest Ci potrzebna. Oszczędzisz dzięki temu czas i pieniądze. Co więcej, podczas gotowania w garnku korzystaj z pokrywki i ustaw naczynie w samym centrum pola grzewczego.

#5 W pełni wykorzystuj swoją zmywarkę

Korzystając ze zmywarki do naczyń, zawsze ładuj ją do pełna. Wszystkie przedmioty umieszczaj w przeznaczonych do tego koszach, unikając ich przeciążenia. Zaprzyjaźnij się również z programem ECO, który zapewnia największą efektywność zużycia wody i energii.

#6 Dbaj o czystość

Brudna płyta indukcyjna wpływa negatywnie na estetykę Twojej kuchni, a co więcej — wydłuża czas potrzebny do przyrządzenia potrawy. Zachowując porządek i myjąc płytę po każdym użyciu, zyskujesz więc podwójnie!

#7 Wykorzystuj w pełni swój piekarnik

Kiedy Twój piekarnik jest już rozgrzany, użyj go do upieczenia kilka rzeczy jednocześnie. Oszczędzisz w ten sposób czas oraz energię.

#8 Postaw na naturę podczas porządków

Ekologia w kuchni to nie tylko ograniczanie zużycia energii. To również ekowybory podczas sprzątania. Korzystaj z preparatów do czyszczenia sprawdzonych marek. Możesz też użyć takich składników jak soda oczyszczona, sól kuchenna, sok z cytryny i ocet. Dzięki nim nie tylko doczyścisz zabrudzony blat czy kuchenkę, ale również przysłużysz się naturze i oszczędzisz pieniądze.

#9 Zaopatrz się w nowoczesne garnki

Korzystanie ze starych garnków ma wpływ nie tylko na smak potrawy, ale również na zużycie energii. Nowoczesny garnek indukcyjny nagrzeje się szybko i równomiernie, zmniejszając straty energii.

Jak nauczyć nowe pokolenie ekologicznego podejścia do życia?

Często jak myślimy o nowym pokoleniu, naszych dzieciach, to mamy nadzieję, że będzie to pokolenie lepsze od Nas, bardziej świadome, od którego my będziemy mogli dużo się nauczyć. Ale czy w przypadku ekologii nie powinniśmy być dla nich przykładem od najmłodszych lat? Inspirować, edukować? Tak naprawdę to my jesteśmy ich pierwszymi przewodnikami i nauczycielami, to nas w pierwszej kolejności podpatrują i naśladują - również w kuchni, gdzie spędzamy zazwyczaj z dziećmi, rodzinnie sporo czasu.

Dobry zwyczaj nie wyrzucaj

Dane, które znamy pokazują, że jesteśmy jednym z krajów, który wyrzuca jedzenia zdecydowanie za dużo. Kiedyś nasi przodkowie na jedzenie musieli polować. Nigdy nie pozwalali marnować jedzenia, mówiąc, że to dary Matki Ziemi, znali ich wartość, potrafili docenić, a także wiedzieli co robić, aby nic w kuchni się nie marnowało. Teraz półki naszych sklepów uginają się od ilości towaru, a my tego nie potrafimy uszanować. Aby wyobrazić sobie ilość marnowanego w naszym kraju jedzenia, musimy oczami wyobraźni zobaczyć 450 tysięcy tirów, ustawionych w jednym rzędzie od Warszawy do Dubaju na długości około 6200km, wypełnionych zmarnowaną żywnością. Najczęściej w kuchni wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa, wędliny, jogurty, sery, ryby, mleko, ale też dania gotowe, których nie zjedliśmy. Co możemy zrobić, aby tym produktom nadać drugie życie? Podpowiedzi znajdziecie poniżej.

20 pierwszych kroków do bycia zero waste

Każdą zmianę dla dobra przyszłości naszej planety warto rozpocząć od siebie i swojego domowego podwórka, a najlepiej od naszej kuchni. To właśnie tam dużo się dzieje i to tam marnujemy niestety najwięcej żywności, którą moglibyśmy uratować chociażby odpowiednio ją przechowując lub wyczarowując potrawy z resztek, które za każdym razem smakują inaczej. Gotowanie z tego co pozostaje nam w kuchni pobudza kreatywność. Takimi potrawami można zaskoczyć nie tylko domowników, ale nawet samego siebie. Uwierz w swoje możliwości, inspiruj się i edukuj, bo naprawdę możesz małymi krokami zrobić bardzo dużo dla naszej wspaniałej planety, a przy okazji też dobrze i smacznie zjeść.

Czas na zmiany - konsekwentne planowanie i bardziej świadome wybory

"Bądź zmianą, którą pragniesz widzieć w świecie" – zmiany warto zacząć wprowadzać od siebie, bo jak pokazują dane, to właśnie my w naszych domach odpowiadamy za wyrzucanie największej ilości żywności. Wyniki raportu "Better Living" przeprowadzonego na zlecenie marki Electrolux pokazują, że aż 30% całej wyprodukowanej żywności wyrzucana jest do śmieci. To ok. 1,3 miliarda ton marnowanej żywności każdego roku. To są ilości ogromne i aż trudno w to uwierzyć, że wyrzucamy żywność z taką łatwością, tak jakbyśmy nie mieli świadomości, że tylko w naszym kraju 2 miliony ludzi niestety zna uczucie skrajnego głodu. 

Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Czyli jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza?

Wyniki Raportu „Better Living” przeprowadzonego na zlecenie marki Electrolux, pokazują, że aż 30% całej wyprodukowanej żywności jest wyrzucana do śmieci. To ok. 1,3 miliarda ton marnowanej żywności każdego roku. Z tego aż ok. 9 mln ton marnują Polacy. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby, by nakarmić miliony potrzebujących ludzi na całym świecie lub jak wspomina Agnieszka Cegielska, propagatorka naturalnego stylu życia oraz Ekspertka marki Electrolux: - „To jest ilość, która byłaby w stanie nakarmić warszawiaków przez 10 lat”. Dlatego Electrolux nie tylko w ramach nowej Kampanii działającej pod hasłem  „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”, ale także na co dzień chce zachęcać ludzi, aby spożywali, pozyskiwali i traktowali żywność w sposób niosący korzyści zarówno im samym, jak i naszej planecie.

Zdrowe gotowanie w ekologicznej kuchni

W globalnym kryzysie środowiskowym, którego obecnie doświadczamy, dbać o naszą planetę możemy na wiele sposobów. Właściwie każde nasze decyzje, czy zachowania możemy zmienić na bardziej ekologiczne, by chociaż w niewielkim stopniu zmniejszyć nasz negatywny wpływ na środowisko. W ramach nowej Kampanii Electrolux „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”, trwającej od 11.10 do 21.12 marka chce zachęcać swoich konsumentów do bardziej świadomego życia, które będzie dzięki temu lepsze. Chcąc zmieniać świat globalnie, zacznijmy od drobnych zmian wokół siebie, bo jak mówi Agnieszka Cegielska, propagatorka naturalnego stylu życia oraz Ekspertka marki Electrolux „małe zmiany mają wielką siłę, a nasza planeta bez Nas sobie poradzi, my bez niej już niekoniecznie.” Sama swoje zmiany wprowadziła w swojej naturalnej kuchni.

Jak odświeżyć pieczywo oraz inne produkty spożywcze

Marnowanie żywności jest jednym z najpoważniejszych problemów dzisiejszego społeczeństwa. Przeciętna czteroosobowa polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 2,5 tys. zł[1], w całej Unii Europejskiej przekłada się to na 88 milionów ton produktów spożywczych lądujących w śmietniku[2] – to równowartość wagowa 15 Piramid Cheopsa. Za najczęstszą przyczynę takiego stanu rzeczy podaje się robienie zbyt dużych zakupów, które stają się nieświeże nim zdążymy je zjeść. A co, jeżeli używając prostych, domowych sposobów możemy zapobiec marnotrawieniu żywności? Poznaj w tym temacie inspiracje i porady od Agnieszki Cegielskiej – propagatorki naturalnego stylu życia, prezenterki telewizyjnej oraz Ekspertki marki Electrolux.  

[1] Federacja Polskich Banków Żywności, Nie marnuj jedzenia, 2019

[2] Fusions EU, Estimates of European food waste levels, Marzec 2016

 

  • Przepisy na dania z wykorzystaniem pikli
    Electrolux Niezmarnowane Poniedziałki Przepis na Makrelę
  • Przepisy na dania z wykorzystaniem sera feta
    Przepisy na dania z wykorzystaniem sera feta
  • Przepisy na dania z wykorzystaniem sera
    Electrolux Niezmarnowane Poniedziałki Przepis na Jaglankę
  • Przepisy na dania z wykorzystaniem kurczaka
    Electrolux Niezmarnowane Poniedziałki Przepis na Owsiankę
  • Przepisy na dania z wykorzystaniem schabu
    Electrolux Niezmarnowane Poniedziałki Przepis na Pastę Jajeczną
  • Przepisy na dania z wykorzystaniem ryżu
    Electrolux Niezmarnowane Poniedziałki Przepis na Pudding Ryżowy
  • Krem z topinamburu z chipsami z obierków
    Electrolux Gotowanie Bez Marnowania Przepis na Krem z topinambura
  • Łosoś teriyaki
    Electrolux Gotowanie Bez Marnowania Przepis na Łososia
  • Bread pudding z uschniętego pieczywa
    Bread pudding z uschniętego pieczywa
  • Bulion zero waste
    Electrolux Gotowanie Bez Marnowania Przepis na Bulion
  • Pasztet w warzyw po bulionie
    Electrolux Niezmarnowane Poniedziałki Przepis na Pasztet

Zobacz produkty

  • Piekarniki
    Piekarniki

    Odkryj prawdziwie intuicyjne piekarniki szwedzkiej marki Electrolux. Z pomocą pary, wbudowanej termosondy i dostępnych programów pieczenia możesz odprężyć się i pozwolić, by piekarnik wyręczył Cię w przyrządzaniu pysznych potraw. Daj wyraz swojej kreatywności.

  • Płyty grzejne
    Płyty grzejne

    Płyty indukcyjne są Electrolux są bezpieczne w obsłudze, łatwe w czyszczeniu i oferują wyjątkową precyzję regulacji temperatury. Dzięki temu pozwalają wznieść się na wyższy poziom kulinarny.

  • Zmywarki
    Zmywarki

    Dyskretne, wydajne i energooszczędne – nasze zmywarki do zabudowy ułatwiają życie, jednocześnie dbając o estetykę otoczenia.

  • Lodówki
    Lodówki

    Lodówka Electrolux Cooling 360° chroni produkty w każdym zakamarku. Dla lepszej jakości życia. Zaprojektowana w Szwecji.