Przepis

Bread pudding z uschniętego pieczywa

500 gr starego pieczywa
500 gr suszonych bakalii (sprawdź szafki może zostały Ci jakieś niewykończonej paczki)
Starta skórka z cytryny i pomarańczy
Łyżeczka przypraw piernikowych
2 ubite jajka
600 ml mleka (pozostałego z gotowania topinamburu)
150 g muscovado
100 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

  1. W dużej misce pomieszaj - porwane pieczywo, bakalie i mleko. Wmasuj we wszystkie składniki mleko i dodaj cukier, cukier i skórki cytrusów. Odstaw na 15 minut.
  2. Kokilki żaroodporne wysmaruj masłem i wypełnij miksturą z chlebową, a po wierzchu polej rozpuszczonym masłem i oprósz cukrem.
  3. Włóż kokilki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiekaj przez godzinę.

 

Ps. Jedyne odpady pozostałe z ugotowania obiadu to skórka po imbirze, liście laurowe, ziele angielskie i łupina po cebuli. Postaraj się o kompostownik domowy (dostępny na rynku nawet w wersji do małych mieszkań), dzięki któremu stworzysz własną ziemię (przyda się do sadzenia ziół) i zredukujesz ilość odpadów.