Pasztet z warzyw po bulionie
Pasztet z warzyw po bulionie
Składniki:
- Warzywa po bulionie
- 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- Szklanka suszonych owoców (może być mix owoców zalegających w szafce)
- Szklanka orzechów dowolnych (może być mix orzechów zalegających w szafce)
- 3 cebule
- 2 łyżki suszonych ziół (majeranek, oregano, bazylia zioła prowansalskie lub ich mix)
- Pęczek jarmużu
- Sól
- Pieprz
- ½ szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę. Na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż ją aż będzie szklista i miękka.
- W międzyczasie warzywa po bulionie pokrój drobno lub zetrzyj na grubej tarce. Jarmuż dokładnie oczyść i całe liście pokrój na mniejsze kawałki – nie musisz wykrawać łodygi.
- Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj warzywa wraz z suchymi ziołami a następnie duś na małym ogniu przez około 10 minut. Raz na czas mieszaj.
- Uduszone warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki poza suszonymi owocami i zmiel wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem i na sam koniec delikatnie wmieszaj suszone owoce.
- Przełóż masę do formy pasztetowej wyłożonej papierem do pieczenia, udekoruj kilkoma liśćmi jarmużu skropionego olejem i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w termoobiegu. Studź pasztet przez całą noc, a rano krój.