Składniki:
1 kg świeżych małży
cebula, drobnp posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
natka pietruszki, drobno posiekana
2 liście laurowe
150 ml białego wina
sól i pieprz, do smaku
2 - 3 łyżki masła
bagietka, do podania
cytryna, pokrojona w cząstki, do podania
Przygotowanie:
Małże starannie opłukać, oczyścić skorupki z ewentualnych narośli. Uszkodzone i szeroko otwarte muszle wyrzucić. Lekko otwarte małże opukać łyżką - jeśli się zamkną, są świeże i spokojnie można ich użyć.
W dużym rondlu rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Dodać czosnek, pietruszkę, liście laurowe, delikatnie doprawić solą i pieprzem, wlać wino.
Do rondla wrzucić małże, przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu przez ok 5 - 6 min, aż się otworzą. Kilka razy potrząsnąć rondlem, aby dobrze wymieszać mule z sosem.
Podawać od razu, z kawałkiem świeżej bagietki i cząstkami cytryny, do skropienia mięsa.