Tęczowe bajgle

Piękne i wyśmienite

Tęczowe bajgle prosto z serca nowojorskiego Brooklynu. Osiągnij imponujący efekt i zaskocz swoich gości. Wystarczy zabarwić i skręcić ciasta w różnych kolorach przed upieczeniem. Pójdź krok dalej i wykorzystaj piekarnik parowy zamiast w skomplikowany sposób gotować bajgle. Dzięki temu twoje bajgle będą idealne nie tylko od strony wizualnej, ale będą też perfekcyjnie smakować. Make Life Delicious.

Składniki (na około 10 bajgli)

2 filiżanki wody
1 paczka suchych drożdży aktywnych
1 łyżka stołowa cukru
6 filiżanek mąki uniwersalnej (zostaw dodatkową ilość z boku)
2 łyżki stołowe soli
1 łyżka stołowa oleju roślinnego i dodatkowo na wysmarowanie miski
Barwniki spożywcze: biały, czarny i różowy

Przygotowanie

1. Wymieszaj ciepłą wodę z cukrem w misie miksera. Dodaj drożdże i pozostaw do czasu powstania pęcherzyków powietrza i piany (około 10 minut).

2. Do wody dodaj mąkę, oliwę i sól.

3. Mieszaj przez 5 minut, używając mieszadła do wyrabiania ciasta (jeśli nie używasz miksera, mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się odpowiednio gęste). Po około 5 minutach wyjmij ciasto z misy i zagniataj przez kolejne 5 minut do uzyskania gładkiej (nieklejącej się) konsystencji. Jeśli ciasto nadal klei się, posyp mąką i zagniataj, aż nie będzie się kleiło.

4. Włóż ciasto do dużej miski nasmarowanej oliwą. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

5. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 3 równe części. Dodaj do każdej porcji innego koloru barwnik do żywności. Każdą część ciasta ponownie zagniataj przez 10-15 minut, aby barwnik rozłożył się równomiernie. Nieużywane w danej chwili ciasto należy przykryć folią, aby nie obeschło.

6. Przełóż ciasto na stolnicę, rozwałkuj i pokrój na paski o wymiarach 2,5 x 15 cm. Skręć ciasto, aby uzyskać kształt spirali i połącz końce. Powtórz procedurę dla pozostałego ciasta.

7. Ułóż na lekko natłuszczonej powierzchni, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w miejscu bez przeciągów na około 20-30 minut, aż prawie podwoją swoją objętość.

8. Ułóż bajgle na półce w piekarniku i piecz przy małym dopływie pary w temp. 150°C przez 12 minut. Zwiększ temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu przykryj bajgle ściereczką i odstaw, aby „odpoczęły”.