Mus czekoladowy z auqafabą

Zakręcony mus czekoladowy

Spróbuj pysznego musu czekoladowego Lary. W tym innowacyjnym przepisie zamiast jajek używana jest ubita aquafaba (płyn z puszki ciecierzycy), a także nektar z kokosa.

Składniki

1 puszka ciecierzycy (będzie potrzebny tylko płyn, około 1 szklanki)
1 szklanka (120 gr) grubo posiekanej czekolady
2 łyżki nektaru z kokosa (można go zastąpiwć syropem klonowym lub z agawy)
½ łyżki ekstraktu z wanilii

Krok 1

Rozpuść czekoladę za pomocą płyty indukcyjnej lub w kąpieli wodnej. Dodaj ekstrakt z wanilii i nektar kokosowy. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Ubij aquafabę za pomocą miksera lub robota kuchennego Kitchen Assistent, do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Delikatnie wymieszaj z czekoladą.
 
*Upewnij się, że ubijaczka, misa i sztućce są idealnie czyste, bez śladów płynu do mycia lub oleju.

Krok 3

Przelej mus do miseczek i umieść je w chłodziarce. Mus będzie gotowy po 30 minutach.

Poznaj Larę Zaugg

Jako pełnokrwista czekoladoholiczka i koneserka, Lara Zuagg uwielbia tworzyć nowe desery i eksperymentować w kuchni. Swoją pasją dzieli się na popularnym blogu Vanillacrunnch. Jej przepisy są często beglutenowe lub wegańskie. Czekolada jest głównym składnikiem jej deserów, w których konwencjonalne składniki zastępuje zdrowszymi alternatywami.