Naleśniki z syropem owocowym, prażonymi pistacjami i migdałami

Rozkoszuj się naleśnikami

Rozsmakuj się w stylowym deserze – pysznym stosie puszystych i wyśmienitych naleśników. Dodatek syropu z owocami i prażonych pistacji i migdałów oferują doskonałą mieszankę słodkich i pikantnych smaków. Wspaniałe zwieńczenie każdego posiłku lub słodki i smaczny początek dnia.

Składniki (9 małych naleśników)

Naleśniki
1 jajko, 3 1 ⁄4 filiżanki mleka, 2 łyżki stołowe stopionego masła, 1 filiżanka mąki, 1 łyżka stołowa cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli,

Owoce w syropie
1/4 filiżanki brązowego cukru, 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny, 3 filiżanki różnych owoców (340 g) np. malin, jeżyn i borówek amerykańskich

Prażone pistacje i migdały
1 filiżanka posiekanych pistacji i migdałów

Przygotowanie

Krok 1 (naleśniki)
W dużej misce ubij jajka, aż staną się puszyste. Dodaj mleko i stopione masło. Dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię nasmarowaną odrobiną masła.

Wlej niewielką ilość ciasta (ok. 1/4 filiżanki) na patelnię i przechylaj ją, aby rozprowadzić ciasto lub rozprowadź je łyżką. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza i zaczną pękać, odwróć naleśnik i smaż na drugiej stronie.

Krok 2 (owoce w syropie)
Przełóż wymieszane owoce do rondla. Dodaj brązowy cukier i sok z cytryny, mieszaj do rozpuszczenia cukru. Mieszaj delikatnie, aż owoce zagrzeją się i zaczną puszczać sok, od 2 do 3 minut.

Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Krok 3 (prażone pistacje i migdały)
Postaw patelnię na średnim ogniu. Wsyp posiekane orzechy i opiekaj je przez około 7 minut. Stale mieszaj, aby przyprażyły się równomiernie. Polej naleśniki syropem i posyp prażonymi orzechami.