Jarmuż

Jarmuż jest niezwykle odżywczy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Dodaje potrawom koloru i jest bogatym źródłem witamin. Możesz go dodać zarówno do zupy,  jak i do gulaszu. Klasyczne śródziemnomorskie danie to spaghetti z jarmużem i sardynkami.

Ta prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa jest bogata w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Jedyne, czego potrzebujesz to naczynie – patelnia, i włączona płyta indukcyjna. Twoje danie będzie gotowe w mniej niż 30 minut.

Wskazówka
Wybierając jarmuż, szukaj sztywnych liści o intensywnym, głębokim kolorze, które nie mają oznak brązowienia, żółknięcia ani małych dziurek. Mniejsze liście są bardziej delikatne i mają łagodniejszy smak.

Czy wiesz, że...?
Jarmuż ma doskonałe właściwości przeciwzapalne. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, które pomagają zwalczać zapalenie stawów, astmę i choroby autoimmunologiczne.

Przygotowanie zupy* na płycie indukcyjnej 55 min.

* Rekomendacja szefa kuchni