Truskawki
Na świecie istnieje ponad 600 odmian truskawek. Wszystkie jednak wywodzą się z zaledwie 5 lub 6 dzikich gatunków. Wybieraj te jasno czerwone: jeśli wokół łodygi jest biały kolor, to owoc był zebrany zanim dojrzał. Truskawka ma wiele zastosowań. Może być składnikiem dżemów lub dodatkiem do sosów.
Wskazówka
Małe truskawki wydają się bardziej soczyste niż duże. Nie zawsze jednak tak jest. Najważniejszym wyznacznikiem smaku jest kolor.
Czy wiesz, że...?
Wszystkie truskawki mają bardzo dużą zawartość witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy, wspomaga walkę z rakiem i dba o zdrowe oczy.*
Przygotowanie dżemu** na płycie indukcyjnej 20-30 min.
* www.besthealthmag.ca. Na bazie 152 g świeżych, surowych truskawek, przyjmując dietę 2000 kalorii dziennie, www.nutritiondata.self.com
** Rekomendacja szefa kuchni