Kamień solny (E2SLT) użytkowanie i czyszczenie

Ostatnia aktualizacja 22.07.2021 19:35

Dotyczy

  • Kamień solny E2SLT

Rozwiązanie

1. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM KAMIENIA SOLNEGO E2SLT


Przed pierwszym użyciem należy wstępnie przygotować kamień solny: .  Umieścić kamień solny, bez podstawy ze stali nierdzewnej, w piekarniku
.  Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 100°C na 20 minut,   następnie 150°C na 15 minut,   po czym 200°C na 10 minut.   Na koniec zwiększyć temperaturę do 250°C lub dostępnej maksymalnej wartości i utrzymywać ją przez 2 godziny, nie otwierając drzwi piekarnika.  Po upływie tego czasu pozostawić kamień solny w piekarniku do ostygnięcia na co najmniej 5 godzin (nie otwierać drzwi piekarnika).


2. UŻYTKOWANIE 

Płyta indukcyjna

  Rozpocząć podgrzewanie w niższej temperaturze (przez 20 minut), a następnie zwiększyć ją. Nigdy nie używać do podgrzewania kamienia solnego funkcji zwiększonej mocy.  Maksymalny poziom mocy (indukcyjnej):  8 z 9 lub 13 z 14.  Pola grzejne 180/210 mm – maksymalny poziom mocy: 8 z 13 (maks. 1500 W).  Można używać na polu grzejnym 210 mm, 220 mm lub na polach łączonych.

Płyta gazowa

  Podgrzewać kamień solny przez 20 minut na małym płomieniu, przez 15 minut na średnim płomieniu i przez 10 minut na dużym płomieniu.  Kamień solny można podgrzewać wraz z podstawą ze stali nierdzewnej lub bez niej.  Płomień gazowy może spowodować zmianę koloru podstawy ze stali nierdzewnej, jednak nie ma to wpływu na działanie produktu.

Piekarnik

  Umieścić kamień solny w piekarniku i nagrzać go do temperatury 100°C, a następnie zwiększyć temperaturę o 50°C. Po osiągnięciu tej temperatury zwiększać ją stopniowo za każdym razem o 50°C, aż do uzyskania optymalnej temperatury dla danej metody przyrządzania potrawy.  Kamień solny można podgrzewać w piekarniku wraz z podstawą ze stali nierdzewnej lub bez niej.  Kamień solny nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury i należy obchodzić się z nim ostrożnie.  Podczas podgrzewania kamienia solnego nie należy włączać funkcji wytwarzania pary.  Zaleca się podgrzewanie kamienia solnego w piekarniku, ponieważ zapewnia to długotrwałe utrzymywanie temperatury podczas przyrządzania potraw na stole.

Grill

Używać kamienia solnego bez podstawy ze stali nierdzewnej.

Zamrażarka 

Używać kamienia solnego bez podstawy ze stali nierdzewnej. Zamrażać przez co najmniej 1 godzinę. Przed umieszczeniem w zamrażarce kamień solny powinien mieć temperaturę pokojową lub niższ ą.Nie podgrzewać zamrożonego kamienia solnego, używając piekarnika/płyty grzejnej/kuchenki mikrofalowej/grill.


3. CZYSZCZENIE I PRZECHOWYWANIE
Sól jest materiałem pochodzenia naturalnego i wykazuje udowodnione właściwości przeciwbakteryjne. Z upływem czasu kolor kamienia solnego zmienia się w zależności od przyrządzanych potraw. Nie ma to wpływu na działanie kamienia, a przyrządzane potrawy nie będą miały niepożądanego posmaku pod warunkiem usuwania pozostałości jedzenia z powierzchni kamienia. Po kilku użyciach można powierzchnię kamienia solnego używanego do gotowania przeszlifować papierem ściernym. Przed przystąpieniem do czyszczenia należy zaczekać, aż kamień ostygnie. W przypadku używania podstawy ze stali nierdzewnej należy  czyścić osobno po uprzednim wyjęciu kamienia. Większe zabrudzenia należy usunąć skrobakiem. Następnie oczyścić powierzchnię czyścikiem z wełny stalowej zwilżonym wodą. Wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką.Nie polewać kamienia solnego wodą (nie używać także detergentów). Pozostawić kamień solny w poziomym położeniu na 24 godziny w celu wyschnięcia, aby nie popękał.Osuszyć podstawę ze stali nierdzewnej i przechowywać ją osobno. Przechowywać kamień solny w suchym miejscu i nie narażać go na działanie wilgoci.





Części zamienne i akcesoria
Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.