Jak ograniczyć marnowanie żywności

Ostatnia aktualizacja 22.05.2020 09:22


Czy wiesz, że wyrzucamy 1/3 kupowanej żywności?

A gdyby tak lepiej ją wykorzystać?



Czy można uniknąć marnotrawstwa żywność?

Nasze odpady można podzielić na trzy kategorie: możliwe do uniknięcia, nieuniknione i niemożliwe do uniknięcia.


Ograniczenie marnotrawstwa żywności

Można uniknąć 61% marnotrawstwa żywności - tej, która mogłaby zostać zjedzona, gdybyśmy lepiej nią gospodarowali.

Nie da się uniknąć 19% marnotrawstwa - rzeczy takich, jak torebki z herbatą czy kości z kurczaka.


Sposoby na zmniejszenie marnotrawstwa żywności

Szacuje się, że 20% marnotrawstwa żywności jest możliwe do uniknięcia. Dotyczy to m. in. produktów takich jak: skórek z ziemniaków, łodyg brokułów i pozostałości warzyw liściastych.

Po odpowiednim przyrządzeniu można je zjeść, ciesząc się ich smakiem.Oto zamienić resztki w coś smacznego.

Chipsy Ziemniaczane

Pesto z liści buraka

Sałatka z Łodygi Brokułu