Ustaw wyższą temperaturę. Utrzymuj temperaturę lodówki na poziomie 5 °C lub poniżej, a zamrażarki -19°C (lub -18°C w zależności od modelu).
Sprawdź, czy drzwi są prawidłowo zamknięte i nie pozostawiaj ich otwartych przez dłuższy czas.
Przed włożeniem do lodówki pozwól żywności "ostygnąć" do temperatury pokojowej.
Sprawdź, czy temperatura otoczenia odpowiada klasie klimatycznej. Informacje o klasie klimatycznej urządzenia można znaleźć na tabliczce znamionowej. Zbyt wysoka temperatura otoczenia może prowadzić do niewystarczającego chłodzenia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym dłużej pracuje sprężarka.
Przyczyna
Temperatura jest ustawiona nieprawidłowo.
Do lodówki włożono jednocześnie dużo jedzenia.
Żywność w urządzeniu była zbyt ciepła.
Temperatura w pomieszczeniu jest za wysoka.
Drzwi nie są prawidłowo zamknięte.
Drzwi były otwierane zbyt często i na zbyt długo.
Porady:
Kompresor w lodówce lub zamrażarce może pracować do 45 minut na godzinę.
Sprężarki sterowane elektronicznie pracują w sposób ciągły, ale w zależności od potrzeb z różną prędkością.