Bezpieczna pasteryzacja w piekarnikach - wskazówki

Ostatnia aktualizacja 06.05.2021 09:04

Problem

  • Prawidłowa pasteryzacja słoików
  • Pasteryzowanie przetworów
  • Wekowanie w piekarniku

Dotyczy

  • Piekarniki 

Rozwiązanie

  • Przy tej funkcji należy używać pierwszego od dołu poziomu pieczenia.
  • Słoiki do pasteryzowania powinny być w tych samych rozmiarach.
  • Słoiki powinny być napełnione do takiego samego poziomu i zamknięte obejmami.
  • Po ułożeniu na blasze słoiki nie powinny się stykać.
  • Zalecane jest napełnienie blachy około 1/2 litra wody, aby zapewnić wystarczającą wilgotność w piekarniku. 
  • Zalecana temperatura przy pasteryzacji nie powinna przekroczyć 100°C.
  • Po zakończeniu pasteryzacji należy uchylić drzwiczki piekarnika aby słoiki wystygły. Nie należy wyciągać gorących naczyń z piekarnika.