Problem
- Jakie są zalety piekarników parowych?
- Czy para zapobiega mieszaniu się smaków?
- Funkcje parowe w piekarniku, a przenikanie się zapachów i smaków
Dotyczy
- Piekarniki parowe
Rozwiązanie
Mieszanie się zapachów
W piekarnikach parowych, które ma funkcje gotowania parowego możemy gotować na kilku poziomach różne potrawy jednocześnie bez ryzyka mieszania się zapachów np. na jednym mięso, a na drugim warzywa. Dzięki temu, że poziom wilgotności w piekarniku przekracza poziom wilgotności potraw - nie wydzielają one zapachów! W pozostałych modelach, posiadających funkcje wspomaganie parą pieczenia, rozprzestrzenianie zapachów będzie znacząco ograniczone.
Oszczędność i wartości odżywcze
Piekarniki parowe to nie tylko mniejsze zużycie tłuszczu oraz więcej zachowanych wartości odżywczych i składników mineralnych. To także nawet o 30% krótszy czas pieczenia. Dzieje się tak dlatego, że ciepło jest łatwiej przenoszone przez wodę niż przez gorące powietrze. Oznacza to ograniczenie zużycia energii a tym samym redukowanie negatywnego wpływu na środowisko i na nasz portfel.
Gotowanie na parze to o wiele więcej niż chrupiąca skórka i soczyste wnętrze. Łącząc ciepło i parę wodną, zapobiegasz odparowywaniu wilgoci, zachowując nie tylko smak, ale też właściwości odżywcze, kolor i witaminy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o neutralizowaniu zapachów w kuchni to obejrzyj poniższe wideo: