Czy para w piekarniku zapobiega mieszaniu się smaków i zapachów?

Ostatnia aktualizacja 08.03.2022 15:39

Problem

  • Jakie są zalety piekarników parowych?
  • Czy para zapobiega mieszaniu się smaków?
  • Funkcje parowe w piekarniku, a przenikanie się zapachów i smaków

Dotyczy

  • Piekarniki parowe

Rozwiązanie

Mieszanie się zapachów

W piekarnikach parowych, które ma funkcje gotowania parowego możemy gotować na kilku poziomach różne potrawy jednocześnie bez ryzyka mieszania się zapachów np. na jednym mięso, a na drugim warzywa. Dzięki temu, że poziom wilgotności w piekarniku przekracza poziom wilgotności potraw - nie wydzielają one zapachów! W pozostałych modelach, posiadających funkcje wspomaganie parą pieczenia, rozprzestrzenianie zapachów będzie znacząco ograniczone.

Oszczędność i wartości odżywcze

Piekarniki parowe to nie tylko mniejsze zużycie tłuszczu oraz więcej zachowanych wartości odżywczych i składników mineralnych. To także nawet o 30% krótszy czas pieczenia. Dzieje się tak dlatego, że ciepło jest łatwiej przenoszone przez wodę niż przez gorące powietrze. Oznacza to ograniczenie zużycia energii a tym samym redukowanie negatywnego wpływu na środowisko i na nasz portfel.

Gotowanie na parze to o wiele więcej niż chrupiąca skórka i soczyste wnętrze. Łącząc ciepło i parę wodną, zapobiegasz odparowywaniu wilgoci, zachowując nie tylko smak, ale też właściwości odżywcze, kolor i witaminy.


Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o neutralizowaniu zapachów w kuchni to obejrzyj poniższe wideo:


Napisz opinię
Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia.