Czyszczenie i pielęgnacja piekarnika parowego

Ostatnia aktualizacja 21.05.2020 09:54

Pamiętaj, aby odpowiednio dbać o swój piekarnik parowy. Regularne czyszczenie i odpowiednia dbałość o urządzenie sprawią, że będzie służyć Ci przez lata.



Konserwacja i czyszczenie

Konserwacja i czyszczenie piekarnika parowego są bardzo ważne - dzięki nim urządzenie będzie działać lepiej i dłużej.


Przypomnienie o czyszczeniu

Piekarniki parowe Electrolux są wyposażone w funkcję przypominania o czyszczeniu - jej aktywacja oznacza, że przeprowadzenie czyszczenia jest koniecznie. Należy wtedy uruchomić funkcję "Czyszczenie parowe plus".


Odkamienianie

Czas trwania pierwszej procedury: około 1 godziny 40 minut

1. Upewnij się, że szuflada na wodę jest pusta.
2. Wyjmij akcesoria. Umieść tylko głęboką blachę na pierwszym poziomie piekarnika.
3. Wlej 250 ml środka odkamieniającego do szuflady na wodę.
4. Dolej wody do szuflady, aby uzupełnić ją do maksymalnego poziomu.
5. Wsuń szufladę na wodę.
6. Wybierz funkcję z menu: Czyszczenie. Postępuj zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.

Po zakończeniu pierwszej części procedury opróżnij głęboką blachę i ponownie umieść ją na pierwszym poziomie.

Czas trwania drugiej części procedury: około 35 minut

7. Wlej świeżą wodę do szuflady na wodę. Upewnij się, że w szufladzie na wodę nie pozostały resztki środka odkamieniającego.
8. Wsuń szufladę na wodę.
9. Po zakończeniu czyszczenia wyjmij głęboką blachę.
10. Osusz piekarnik miękką ściereczką.

Pozostaw drzwi piekarnika otwarte przez około 1 godzinę. Zaczekaj, aż piekarnik wyschnie. Gdy ta funkcja działa, światło jest wyłączone. Jeśli ta funkcja nie zostanie wykonana prawidłowo, na wyświetlaczu pojawi się komunikat, aby uruchomić ją ponownie.


Odkryj nasze piekarniki z funkcją czyszczenia za pomocą pary




Czy ten artykuł był pomocny?