Piecz lepszy chleb, wykorzystując możliwości pary

Ostatnia aktualizacja 21.05.2020 11:23

Przekonaj się, jak para może poprawić jakość Twoich wypieków. Piekarnik parowy zapewnia idealne warunki do wyrastania ciasta i sprawia, że chleb ma chrupiącą skórkę i puszysty miąższ.



Przejdź na wyższy poziom pieczenia

Piekarnik parowy otwiera drzwi do świata wspaniałego chleba o puszystym miąższu i chrupiącej złotobrązowej skórce. Wszystko zaczyna się na etapie wyrastania ciasta, kiedy para zapewnia idealną, równomierną temperaturę. Natomiast podczas pieczenia sprzyja powstaniu chrupiącej skórki dzięki zwilżaniu powierzchni chleba, a także utrzymaniu wewnętrznej wilgoci.




Wyrastanie ciasta

Zastosowanie pary daje wspaniałe efekty, ponieważ zapewnia idealną, równomierną temperaturę do wyrastania ciasta. Dzięki temu rośnie ono szybciej i bardziej równomiernie. Sprawdza się to doskonale w przypadku wszystkich ciast, zwłaszcza tych na zakwasie. W rezultacie otrzymujemy bardziej wyrośnięte ciasto o lżejszej konsystencji od tego, które wyrasta w temperaturze pokojowej. 

Parę można zastosować w pierwszej fazie wyrastania ciasta, ale zdecydowania zaleca się jej użycie w drugiej. Podczas wyrastania bochenków chleba i bułek obecność pary sprawia, że ciasto staje się lżejsze i bardziej puszyste. Temperatura zależy od rodzaju ciasta, ale zazwyczaj odpowiednia jest na poziomie 25-30°C. Ogólnie rzecz biorąc, im wyższa temperatura, tym szybciej rośnie ciasto – które w piekarniku parowym nie wymaga przykrywania. (Następnym razem podczas pieczenia wypróbuj funkcję „Wyrastanie ciasta”.). 

 


Pieczenie

Wykorzystanie pary w procesie wypieku chleba w piekarniku parowym nie jest trudne i zapewnia wspaniałe efekty. Jej obecność w początkowej fazie wypieku chleba sprawia, że zyskuje on bardziej chrupiącą skórkę. Pomaga w tym para (a właściwie woda), która tworząc wilgotną powierzchnię sprawia, że pieczenie przebiega w bardziej równomierny sposób. 

W końcowej fazie pieczenia gorące powietrze powoduje, że początkowo wilgotna powierzchnia staje się bardziej chrupiąca niż wtedy, gdy pieczenie przebiega tylko w suchym środowisku. Para pomaga również w utrzymaniu wilgoci wewnątrz chleba, który dzięki temu nie jest suchy i zbity. (Jeśli posiadasz jeden z naszych piekarników parowych, wypróbuj funkcję „Pieczenie chleba”).


Piecz własny chleb w domu

Upiecz wspaniały chleb za naciśnięciem przycisku. Piekarniki SteamBake wykorzystują parę, aby wspomagać szybsze wyrastanie ciasta, które staje się także bardziej wilgotne i puszyste w środku. W celu uzyskania idealnego efektu pod koniec pieczenia gorące powietrze sprawia, że wypieki zyskują chrupiącą, złocistobrązową skórkę.


Odkryj nasze piekarniki parowe


Napisz opinię
Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia