Poznaj podstawy pieczenia parowego

Ostatnia aktualizacja 21.05.2020 11:07

Nie musisz być profesjonalnym szefem kuchni, aby piec z dodatkiem pary. Przyrządzanie potraw z bardziej chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem lub jędrnych warzyw nigdy nie było prostsze. Podobnie jak uzyskanie za każdym razem idealnie ugotowanego ryżu, soczewicy i produktów zbożowych.



Gotowanie ryżu na parze (ryż basmati, paraboiled lub jasmin)

Gotowanie ryżu w piekarniku parowym jest nie tylko łatwe, ale pozwala także uzyskać lepszy efekt. Ryż będzie za każdym razem doskonały. Każde ziarno będzie równomiernie ugotowane, ale nie rozgotowane, zapewniając efekt puszystości. Jeśli chodzi o gotowanie ryżu, preferujemy opcję z parą.


Wymieszaj 1 część ryżu z 1 częścią wody i szczyptą soli.


Umieść składniki na odpowiedniej blasze do pieczenia.


Wybierz funkcję „Gotowanie na parze”, ustaw temperaturę 100°C, czas 20 minut i gotowe!


Gotowanie na parze soczewicy i innych nasion roślin strączkowych

Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie soczewica ma tendencję do rozpadania się. Aby tego uniknąć, wystarczy ugotować ją na parze w piekarniku parowym. Soczewica zachowa również więcej składników odżywczych, ponieważ nie przenikną one do wody.

Gotowanie soczewicy na parze: Wymieszaj 1 część czerwonej soczewicy z 1 częścią bulionu warzywnego i szczyptą soli. Umieść składniki na odpowiedniej blasze do pieczenia. Wybierz funkcję „Gotowanie na parze”, ustaw temperaturę 100°C, czas 13-15 minut i gotowe!


Wspaniały smak!

Gotowanie na parze to świetna metoda przyrządzania wielu produktów pochodzenia zbożowego. Pozwala ona bez wysiłku uzyskać wspaniałe efekty. Spróbuj, jak smakuje przyrządzona w ten sposób komosa ryżowa, kasza bulgur czy kuskus. Jedynie pamiętaj o różnym czasie gotowania tych produktów.


Dzięki parze pyszne potrawy stają się jeszcze lepsze

Spraw, by Twoje ulubione potrawy smakowały jeszcze lepiej, nie wkładając w to dodatkowego wysiłku. Wykorzystaj parę do przyrządzania warzyw, ryb, mięsa, chleba, a nawet deserów, aby uzyskać efekt zewnętrznej chrupkości i wilgotnego, pełnego smaku wnętrza.


Odkryj nasze piekarniki SteamBoost



Czy ten artykuł był pomocny?