Przygotuj świetne śniadanie w piekarniku parowym

Ostatnia aktualizacja 21.05.2020 10:59

Rozpocznij dobrze weekend, podając swoim bliskim przepyszne śniadanie. Jajka w koszulkach, omlet, a nawet jogurt – wszystko to, bez wysiłku przygotujesz w piekarniku parowym.


Pomysł na śniadanie

Czy wiesz, że w piekarniku parowym można przygotować jogurt? Zrobisz to z łatwością (wystarczy nastawić na noc), uzyskując świetny dodatek do weekendowego śniadania. Nowe piekarniki parowe Electrolux posiadają nawet specjalną funkcję do przygotowywania jogurtu.

Co świetnie smakuje z jogurtem? Tak naprawę wiele rzeczy – ale poniżej znajdziesz przepis na pyszną granolę.



Granola

200 ml orzeszków ziemnych, 200 ml orzechów nerkowca, 200 ml migdałów, 200 ml płatków owsianych, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 2 łyżki mielonego cynamonu, 3-4 łyżki miodu, ½ łyżeczki soli

1. Lekko posiekaj orzechy na niezbyt małe kawałki.
2. Wymieszaj orzechy i płatki owsiane na blasze do pieczenia i lekko podpiecz. 160°C przez 8-10 min.
3. Do jeszcze gorącej mieszanki dodaj miód i przyprawy.
4. Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku.
5. Smacznego!

Oto przykład, kiedy nie należy używać pary – gdy zechcesz przygotować chrupiącą granolę.


Wykwintne Jajka

Gotowanie jajek w piekarniku parowym jest delikatniejsze, ponieważ są poddawane równomiernemu działaniu temperatury. Pozwala również uniknąć obecności kawałków skorupki lub nieściętego białka. Kto nie lubi jajek w koszulkach na drugie śniadanie? A wykorzystanie pary ogranicza do minimum ryzyko niepowodzenia.

Oto przepis na przyrządzenie jajek w „woreczkach” w piekarniku parowym.


1. Umieść folię w filiżance lub szklance. Wbij do środka jajko, po czym zbierz i zakręć folię, aby uzyskać „woreczek”. 


2.Umieść „woreczki” na blasze do pieczenia i gotuj, używając funkcji „Gotowanie na parze”, w temperaturze 90°C przez około 6-7 min, w zależności o tego, jak mocno mają ściąć się jajka. 


3. Gdy jajka się ugotują, usuń folię i podaj je na talerzu. Smacznego!


Omlet z piekarnika

Inną świetną potrawą na śniadanie jest omlet z piekarnika, tzw. frittata. Można ją idealnie przyrządzić w piekarniku parowym, ponieważ w otaczającym gorącym powietrzu jajka zetną się równomiernie, zachowując jednocześnie wilgotność dzięki parze.

  • Pokrojone warzywa (zależnie od upodobań) połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
  • Roztrzep kilka jajek (3-4), dodając sól, pieprz i nieco wody.
  • Zalej warzywa jajkami i piecz, używając funkcji „Średnia wilgotność”, w temperaturze 90°C, aż jajka się zetną (około 10-15 minut).
  • Podaj i ciesz się smakiem!


Piecz z dodatkiem pary jak profesjonaliści


Wybierz piekarnik SteamPro, aby wznieść swoje potrawy na profesjonalny poziom. Odkryj takie funkcje, jak Sous-Vide czy Connected Cooking, która umożliwia sterowanie piekarnikiem za pomocą smartfona, a także pomocną w pieczeniu parowym funkcję Steamify. Piekarnik SteamPro sprawi, że Twoja codzienna kuchnia będzie smaczniejsza.


Odkryj nasze piekarniki parowe SteamPro


Napisz opinię
Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia