Przygotuj świetne śniadanie w piekarniku parowym

Ostatnia aktualizacja 21.05.2020 10:59

Rozpocznij dobrze weekend, podając swoim bliskim przepyszne śniadanie. Jajka w koszulkach, omlet, a nawet jogurt – wszystko to, bez wysiłku przygotujesz w piekarniku parowym.


Pomysł na śniadanie

Czy wiesz, że w piekarniku parowym można przygotować jogurt? Zrobisz to z łatwością (wystarczy nastawić na noc), uzyskując świetny dodatek do weekendowego śniadania. Nowe piekarniki parowe Electrolux posiadają nawet specjalną funkcję do przygotowywania jogurtu.

Co świetnie smakuje z jogurtem? Tak naprawę wiele rzeczy – ale poniżej znajdziesz przepis na pyszną granolę.



Granola

200 ml orzeszków ziemnych, 200 ml orzechów nerkowca, 200 ml migdałów, 200 ml płatków owsianych, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 2 łyżki mielonego cynamonu, 3-4 łyżki miodu, ½ łyżeczki soli

1. Lekko posiekaj orzechy na niezbyt małe kawałki.
2. Wymieszaj orzechy i płatki owsiane na blasze do pieczenia i lekko podpiecz. 160°C przez 8-10 min.
3. Do jeszcze gorącej mieszanki dodaj miód i przyprawy.
4. Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku.
5. Smacznego!

Oto przykład, kiedy nie należy używać pary – gdy zechcesz przygotować chrupiącą granolę.


Wykwintne Jajka

Gotowanie jajek w piekarniku parowym jest delikatniejsze, ponieważ są poddawane równomiernemu działaniu temperatury. Pozwala również uniknąć obecności kawałków skorupki lub nieściętego białka. Kto nie lubi jajek w koszulkach na drugie śniadanie? A wykorzystanie pary ogranicza do minimum ryzyko niepowodzenia.

Oto przepis na przyrządzenie jajek w „woreczkach” w piekarniku parowym.


1. Umieść folię w filiżance lub szklance. Wbij do środka jajko, po czym zbierz i zakręć folię, aby uzyskać „woreczek”. 


2.Umieść „woreczki” na blasze do pieczenia i gotuj, używając funkcji „Gotowanie na parze”, w temperaturze 90°C przez około 6-7 min, w zależności o tego, jak mocno mają ściąć się jajka. 


3. Gdy jajka się ugotują, usuń folię i podaj je na talerzu. Smacznego!


Omlet z piekarnika

Inną świetną potrawą na śniadanie jest omlet z piekarnika, tzw. frittata. Można ją idealnie przyrządzić w piekarniku parowym, ponieważ w otaczającym gorącym powietrzu jajka zetną się równomiernie, zachowując jednocześnie wilgotność dzięki parze.

  • Pokrojone warzywa (zależnie od upodobań) połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
  • Roztrzep kilka jajek (3-4), dodając sól, pieprz i nieco wody.
  • Zalej warzywa jajkami i piecz, używając funkcji „Średnia wilgotność”, w temperaturze 90°C, aż jajka się zetną (około 10-15 minut).
  • Podaj i ciesz się smakiem!


Piecz z dodatkiem pary jak profesjonaliści


Wybierz piekarnik SteamPro, aby wznieść swoje potrawy na profesjonalny poziom. Odkryj takie funkcje, jak Sous-Vide czy Connected Cooking, która umożliwia sterowanie piekarnikiem za pomocą smartfona, a także pomocną w pieczeniu parowym funkcję Steamify. Piekarnik SteamPro sprawi, że Twoja codzienna kuchnia będzie smaczniejsza.


Odkryj nasze piekarniki parowe SteamPro


Czy ten artykuł był pomocny?