Przywróc smak odgrzewanym potrawom, wykorzystując parę

Ostatnia aktualizacja 21.05.2020 09:58

Odgrzewaj pozostałości potraw, nie wysuszając ich. Dzięki piekarnikowi parowemu już nigdy nie będziesz marnować żywności.



Odgrzewanie potraw

Jeśli myślisz, że odgrzewane potrawy są pozbawione smaku i nijakie, to jesteś w błędzie. Mając pod ręką piekarnik parowy, już nigdy więcej nie będziesz marnować żywności. Para pozwoli Ci szybko odgrzewać potrawy, nie wysuszając ich. Niektóre piekarniki parowe mają do tego specjalny program – w urządzeniach Electrolux nosi on nazwę „Regeneracja”. Jak długo odgrzewać potrawy w piekarniku parowym? To zależy. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.


Średnia wilgotność

Powiedzmy, że w lodówce została Ci połowa quiche’a. Poddając go delikatnemu działaniu pary sprawisz, że znów będzie smakował jak świeżo upieczony, ponieważ para podgrzeje go dodając wilgoci. Użycie funkcji „Gotowanie na parze” spowodowałoby, że quiche stałby się mokry.


Regeneracja (odgrzewanie) za pomocą pary

Nie wyrzucaj pozostałości makaronu lub ryżu. Funkcja „Regeneracja” pozwoli Ci je skutecznie odgrzać – podobnie jak gotowane ziemniaki.Makaron,ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność. 

Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe. 


Łatwy sposób na doskonały smak

Nasze piekarniki z funkcją SteamBoost oferują trzy stopnie wytwarzania pary. Są one dostępne w ramach dedykowanych programów do pieczenia ciast i mięs oraz do gotowania na parze. Zapewniają nową jakość smaku, chrupkości i wilgotności potraw.


Odkryj nasze piekarniki linii SteamBoost, SteamPro oraz w wybranych piekarnikach linii SteamCrisp* z funkcją "Regeneracja".



*dotyczy modeli z wyświetlaczem tekstowym (EOC8P31X,EOC8P31Z,EOC8H31Z,EOC8H31X,KOCBP31X,LOC8H31X)

Czy ten artykuł był pomocny?