Problem | Przyczyna i rozwiązanie |
---|---|
Trudne do usunięcia przypalone zanieczyszczenia | Słodkie substancje przypalone na powierzchni emalii.
|
Wskazówka: w celu wypalenia zabrudzeń należy kolejno włączać tylko po jednym polu grzejnym. | |
Jasna powierzchnia pola grzejnego | Podczas użytkowania pola grzejne ulegają zabrudzeniu.
|
Rdza | Często dochodzi do wykipienia potraw. Jeśli na skutek wykipienia potrawy pola grzejne zostaną zamoczone, a następnie nie zostaną wyczyszczone, pozostała wilgoć może spowodować ich korozję. Aby zapobiec wykipieniu, należy używać do gotowania mniejszej ilości wody. Gotować ziemniaki i inne warzywa w 1-3 l wody. Ilość wody zależy od wielkości pola grzejnego.
Wlać wodę do naczynia z warzywami. Przykryć naczynie szczelną pokrywką. Ustawić pole grzejne na maksymalną moc. Doglądać naczynia. Metoda ta zapewnia oszczędność energii i wody.
Pola grzejne są mokre. Jeśli po czyszczeniu pola grzejne nie zostaną włączone, pozostała na nich wilgoć może spowodować korozję. Nigdy nie zakładać pokryw na pola grzejne dopóki całkowicie nie wyschną.
Nie zapewniono regularnej ochrony pól grzejnych przed korozją. Pastowane pola grzejne są wykonane z żeliwa. Jeśli pola grzejne nie będą regularnie zabezpieczane przed korozją, może pojawić się na nich rdza. Zabezpieczać pola grzejne przed korozją w następujący sposób:
|
Osłona | Pozostałości wilgoci lub środka czyszczącego. Płyta ceramiczna została podczas nagrzewania zamoczona lub na polach grzejnych znajdują się pozostałości środka czyszczącego. Po oczyszczeniu płyty ceramicznej należy przetrzeć ją wilgotną ściereczką, aby usunąć wszelkie pozostałości środka czyszczącego. Następnie wytrzeć ją suchą ściereczką. Ważne jest, aby przed włączeniem płyta grzejna była zupełnie sucha. |
Srebrne plamy | Pozostałości aluminium z naczyń. Jest to możliwe w przypadku naczyń aluminiowych i naczyń stalowych z wielowarstwowym dnem. Ślady/zabrudzenia są widoczne na powierzchni szklanej płyty. Aby usunąć ślady/zabrudzenia, należy wykonać następujące czynności:
|