Odkryj

Świąteczne przepisy
od Electrolux i Tomka Królikowskiego

Tomek Królikowski

Szef kuchni nieprzerwanie związany z kulinariami od ponad 20 lat. Jest specjalistą w dziedzinie kuchni tradycyjnej serwowanej w nowoczesnym, europejskim wydaniu.
Znany również z kulinarnych występów w programie "Pytanie na śniadanie" gdzie przy okazji tworzenia wyśmienitych dań odkrywa przed widzami zalety sprzętów kuchennych Electrolux.

Ciastka owsiane z orzechami i kremem czekoladowym ganache

Nie ma Świąt bez świątecznych ciasteczek!
Dzięki temu przepisowi możesz samodzielnie przygotować zdrowe i kruche ciastka owsiane z dodatkiem orzeszków, płatków kokosowych, musu jabłkowego i obłędnie pysznego kremu czekoladowego ganache. Palce lizać!

Karp w sosie wigilijnym pieczony z dodatkiem pary

Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć ryby! Sprawdź jak piekarnik parowy może pomóc Ci w przygotowaniu pieczonego karpia. Dodatek pary nada rybie doskonały smak i aromat, który skradnie serca i podniebienia domowników.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to przekąska, której trudno się oprzeć. Zobacz jak pieczenie parowe może nadać tej klasycznej potrawie zupełnie nowego charakteru. Idealna kruchość ciasta w połączeniu z aromatycznym farszem sprawią, że wigilijne menu zachwyci Twoich gości.

Rolada makowa z jabłkami i sosem śliwkowym

Drożdżowy makowiec z owocami w formie zawijańca to niekwestionowany król świątecznych wypieków. Spróbuj upiec go z dodatkiem pary, a uzyskasz pulchne, doskonale wyrośnięte ciasto, które w środku kryje przepyszne makowe nadzienie z wyczuwalnym aromatem jabłek i śliwek.

Sernik piernikowy z orzechami

Puszysty sernik o doskonałej strukturze, który podczas pieczenia wypełni Twój dom świątecznym aromatem pierników. Pieczenie sernika w towarzystwie pary pozwoli zachować jego puszystość i delikatność, a dodatek chrupiących bakalii i karmelu sprawi, że ciasto zyska niebanalny charakter i smak. 

Łosoś w cieście francuskim z grzybami i kapustą.

Wigilijny klasyk w nowoczesnym wydaniu. Wypróbuj przepis na delikatnego łososia z kapustą i grzybami zapieczonego w cieście francuskim. Smak tego dania zaskoczy domowników podczas świątecznej kolacji. Towarzystwo pary w czasie pieczenia sprawi, że ryba odsłoni swoje naturalne walory smakowe oraz zachowa witaminy i wartości odżywcze.

Piernik z powidłami, czekoladą i orzechami

Ciasto last minute? Czemu nie! Wykorzystaj szybki przepis na piernik z powidłami, czekoladą i orzechami do przygotowania w piekarniku parowym. Pieczenie w programie z małą ilością pary pozwoli osiągnąć doskonały efekt w postaci miękkiego i delikatnego wypieku. Aromat korzennych przypraw połączonych z kakao, bakaliami i owocową konfiturą zabierze Cię w przyjemną sentymentalną podróż. Tak pachną Święta!

Bułeczki z pieczoną kaczką i pomarańczami

Wykwintna kaczka w niespotykanej odsłonie z pomarańczowym akcentem. Wypróbuj świąteczny przepis na bułeczki z mięsnym nadzieniem, które w mig znikną ze świątecznego stołu - ich pyszny smak skusi dosłownie każdego! Mięso przygotowane w piekarniku parowym jest jednocześnie miękkie i kruche, dzięki czemu każdy domowy smakosz będzie chciał sięgnąć po jeszcze jedną sztukę.