Przepisy

Krem z topinamburu z chipsami z obierków

Bulion:
3 marchewki
2 pietruszki
¼ selera
½ pora
Cebula biała
Mały korzeń imbiru
5 listków laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
2 - 3 suszone grzyby (opcjonalnie)
2-3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Wszystkie surowe składniki poza imbirem umyj dokładnie. Imbir obierz.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler, por i imbir pokrój w grubą kostkę. Cebulę przetnij wzdłuż na pół. Opał cebulę nad płomieniem, lub upraż na dnie suchego garnka na średnim ogniu.
  3. Dodaj masło oraz pozostałe składniki. Zeszklij na maśle na złoto - brązowo.
  4. Zalej składniki 1,5 litra wody z kranu (filtrowanej).
  5. Zaparzaj bulion na wolnym ogniu przez minimum 2 godziny (najlepiej 5 godzin).
  6. Przelej bulion przez sito, ale wszystkie składniki warzywne (bez ziela angielskiego, liści laurowych oraz łupin cebuli) zachowaj na później. Zrobisz z nich dodatek do łososia).

Składniki:
Topinambur 1kg
Mleko 1 litr
Śmietanka 36% 500 ml
Syrop klonowy
Amaretto 150 ml
Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz
Bulion 1 litr

Przygotowanie:

  1. Topinambur dokładnie wymyj i obierz ze skórek podłużnym ruchem. (obierki powinny być możliwie kształtne)
  2. Obierki ułóż na papierze do pieczenia, tak żeby się ze sobą nie stykały i osusz w piekarniku w temperaturze 70 stopni C. Powinno zająć to 1.5 h.
  3. W międzyczasie ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej mleko (ale nie wylewaj - przyda się do deseru) i zalej topinambur bulionem i śmietanką.
  4. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj i przetrzyj przez sito.
  5. W międzyczasie wysuszone skóry topinamburu przesmaruj syropem klonowym i ponownie wstaw do pieca na 180 stopni C. Gdy syrop zacznie się karmelizować (puszczać bąble). Wyjmij chipsy z pieca i odstaw do przestygnięcia.
  6. Krem z topinamburu podgrzej, a następnie dodaj amaretto. Poczekaj aż z zupy wyparuje alkohol. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  7. Serwuj krem chipsami z obierek.