Odkryj

Szwedzki sposób
na gotowanie bez marnowania

Nic nie jest tak istotne dla naszego zdrowia, jak jedzenie. Jednak ma ono również ogromny wpływ na stan naszej planety – przemysł spożywczy odpowiada za jedną trzecią globalnego zużycia energii i ponad 20% emisji gazów cieplarnianych*. Tym bardziej szokuje więc fakt, że wyrzucamy aż 30% naszego jedzenia, mimo że co dziewiąty mieszkaniec Ziemi zasypia głodny***. To dlatego chcemy pomóc ludziom podejmować łatwo i z satysfakcją właściwe decyzje dotyczące jedzenia

 

*. Źródło: Cele zrównoważonego rozwoju ONZ, 2018

** Źródło: Cele zrównoważonego rozwoju ONZ, 2018

*** Źródło: Food Aid Foundation

Bardziej odpowiedzialny sposób gotowania

Piekarniki parowe to nie tylko mniejsze zużycie tłuszczu oraz więcej zachowanych wartości odżywczych i składników mineralnych. To także szybszy czas pieczenia nawet o 30%. Dzieje się tak dlatego, że ciepło jest łatwiej przenoszone przez wodę niż przez gorące powietrze. Oznacza to ograniczenie zużycia energii a tym samym negatywnego wpływu na środowisko i na nasz portfel.

Dowiedz się więcej

Wspaniały smak, pożywne danie!

Gotowanie na parze to o wiele więcej niż chrupiąca skórka i soczyste wnętrze. Łącząc ciepło i parę wodną, zapobiegasz odparowywaniu wilgoci, zachowując nie tylko smak, ale też właściwości odżywcze, kolor i witaminy.

Dowiedz się więcej

Regeneracja (odgrzewanie) za pomocą pary

Nie wyrzucaj pozostałości makaronu lub ryżu. Funkcja „Regeneracja” pozwoli Ci je skutecznie odgrzać – podobnie jak gotowane ziemniaki. Makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność. 

Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonał

My pilnujemy wody, Ty gotujesz pyszności

Płyta indukcyjna SenseBoil® potrafi sama dopilnować gotowania wody. Automatycznie reguluje temperaturę, gdy płyn zbliża się do punktu wrzenia, po czym zmniejsza moc grzania, aby podtrzymać jego powolne gotowanie. Pozwoli Ci to zaoszczędzić energię i umożliwi skupienie się na przyrządzaniu pysznych potraw zamiast na pilnowaniu wody.

Dowiedz się więcej

Niezwykle wydajne gotowanie dzięki indukcji

Precyzyjne sterowanie mocą płyty i zużywanie do 90% wyprodukowanej energii oznacza dla Ciebie, że indukcja jest energooszczędna, co zaobserwujesz przy płaceniu rachunków za energię elektryczną. Dodatkowo błyskawiczna reakcja na zmianę ustawień to odpowiednia temperatura w jednej chwili.

Dowiedz się więcej

Szuflada NaturaFresh™ gwarantuje świeższe produkty aż do trzech razy dłużej

Komora chłodziarko-zamrażarki NaturaFresh może utrzymywać temperaturę 0°C – idealną dla mięsa i ryb. Gwarantuje to doskonałe warunki do przechowywania produktów dzięki możliwości regulacji temperatury i wilgotności. W efekcie żywność zachowuje konsystencję i smak jak świeżo po zakupie.

Dowiedz się więcej

Dodatkowe udogodnienia eko - duża szuflada

Specjalnie zaprojektowaliśmy szufladę na warzywa MaxiBox, aby umożliwiała przechowywanie w chłodziarce nawet największych produktów. Dzięki temu pozwala łatwo i efektywnie zagospodarować dostępną przestrzeń. Zmieszczą się w niej zarówno siatki z ziemniakami, jak i cały arbuz.

Dowiedz się więcej

Dołącz do grupy Pełną parą

Chcesz dowiedziec się więcej o piekarnikach parowych. Dołącz do grupy Pełną parą.

Dołącz do grupy

#1 Wykorzystuj rzeczy, które masz w lodówce

Nasza lodówka często jest pełna produktów, którym zbliża się termin przydatności do spożycia. Zamiast je wyrzucać, warto znaleźć przepis, który umożliwi nam szybkie przygotowanie wspaniałej potrawy. Z warzyw możesz zrobić zdrową i pożywną zapiekankę, a ze śmietanki, kawałka kiełbasy, jajek i makaronu wyczarujesz carbonarę w wersji less waste.

#2 Nie wyrzucaj resztek

Podczas gotowania powstaje wiele resztek, które automatycznie lądują w koszu. Tymczasem wiele z nich można wykorzystać w kreatywny sposób! Wodą po gotowaniu warzyw (bez soli!) podlejesz kwiatki, a skórki po zjedzonych bananach możesz zalać wrzątkiem i zostawić na jakiś czas, tworząc bezpieczny dla roślin nawóz.

#3 Zaopatrz się w gadżety Less Waste

Nie potrzeba wiele, aby zadbać o środowisko. Na rynku pełno jest gadżetów, które umożliwią Ci życie w zgodzie z naturą. Dzięki perlatorowi do kranu ograniczysz zużycie wody, lniana torba na zakupy skutecznie zastąpi te sklepowe, pojemniki próżniowe przedłużą przydatność produktów, które trzymasz w lodówce, a dzięki butelce filtrującej, zmniejszysz ilość plastiku w swoim domu.

#4 Kupuj lokalnie

Idąc do sklepu, staraj się sięgać po produkty pochodzące z Polski. Dzięki temu wspierasz lokalnych producentów i ograniczasz emisję CO2. Co więcej, takie warzywa czy owoce są mniej narażone na urazy podczas transportu, co automatycznie wydłuża ich żywotność.