Sernik ze słonym karmelem i popcornem

Masz ochotę na coś słodkiego, czy słonego? A może od razu na coś słodko-słonego? Sprawdź przepis na sernik z solonym karmelem i popcornem!

Składniki

Składniki na kruchy spód:
150 g ciastek
50 g masła
1 łyżeczka cukru

Składniki na masę serową: 
1 kilogram twarogu do sernika
4 łyżki stewii/cukru
3 łyżki śmietany 36%
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
ziarna z 1 laski wanilii
kilka kropel esencji waniliowej

Składniki na solony karmel:
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
5 łyżek śmietany 36%
1 łyżka masła
szczypta soli morskiej

dodatkowo do dekoracji: popcorn, borówki

Sposób przygotowania

1. Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy roztopione i ostudzone masło z cukrem.

2. Masę mieszamy, wykładamy nią spód tortownicy (wyłożony papierem do pieczenia) o śr. 20-24 cm lekko dociskając do powierzchni blaszki. 

3. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

4. Twaróg miksujemy z jajami oraz cukrem. Dodajemy również śmietanę, ziarna z wanilii, esencję waniliową oraz na samym końcu budyń – masę miksujemy na jednolitą i kremową. 

5. Przekładamy ją na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik ustawiamy na temp. 180 stopni góra/dół. 

6. Sernik pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).

7. Konieczne jest uzupełnienie pojemnika w piekarniku o wodę, nalewając ją do tego pojemnika.

8. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia przestawiamy program na “Pieczenie parowe 50/50”.

Sernik, kiedy jest już gotowy powinien mieć elastyczny i sprężysty wierzch – możecie też sprawdzić patyczkiem czy jego środek jest już upieczony czy może nadal jest jeszcze mokry.

10. Gdy sernik nam się studzi możemy przygotować solony karmel, którym polejemy popcorn i resztę ciasta.

11. Cukier podgrzewamy w garnuszku, aż się roztopi i zbrązowieje. 

12. Dodajemy wodę i szybko mieszamy, gotujemy kilka chwil i dolewamy śmietanki.

13. Po ok. 5 minutach gotowania sosu dodajemy masło oraz sól i wyłączamy palnik. 

14. Mieszamy sos na jednolitą masę, studzimy i przelewamy do miski z gotowym popcornem. 

15. Popcorn wymieszany z karmelem przekładamy na wierzch sernika, dodajemy borówki. 

16. Sernik chłodzimy ok. 2 godzin.

Smacznego!