Pieczeń jagnięca z rozmarynem i tymiankiem

Niedzielna pieczeń

Doskonale przyprawiona aromatycznymi ziołami pieczona jagnięcina zmieni niedzielny obiad w pyszną ucztę. Zapach rozmarynu i tymianku zgromadzi przy stole rodzinę i gości, którzy zachwycą się obfitym i poprawiającym nastrój daniem.

Składniki (porcje: 4-6)

2 kg jagnięciny na pieczeń bez kości
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
sól morska
tłuczony czarny pieprz
10 ząbków czosnku (nieobranych)
2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
6 gałązek rozmarynu
6 gałązek tymianku
1 filiżanka bulionu drobiowego
4 łyżki stołowe brązowego cukru
1 łyżka stołowa masła

Przygotowanie

1. Do dużej miski dodaj 2 łyżki stołowe cukru, oliwę, musztardę, sól i pieprz i wymieszaj aż do połączenia. Włóż jagnięcinę i odstaw do marynowania na 20 minut.

2. Obwiąż mięso sznurkiem. Umieść jagnięcinę, skórą do góry w dużym naczyniu do pieczenia. Dodaj czosnek, gałązki rozmarynu i tymianku, marynatę i bulion.

3. Posyp mięso pozostałym cukrem. Piecz przy małym dopływie pary w temperaturze 180°C, aż temperatura wewnętrzna wyniesie 54-60°C, czyli około 2 godzin i 20 minut.

4. Po upieczeniu mięsa przelej powstały sos do rondla i dodaj 1 filiżankę czerwonego wina. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 10 minut. W tym czasie włóż na patelnię 1 łyżkę masła oraz trochę oliwy z oliwek i obsmaż pieczeń na dużym ogniu do uzyskania złocistego koloru.

5. Pokrój mięso na cienkie plastry i podawaj z winnym sosem.