Naleśniki

Idealnie cienkie naleśniki to prawdziwa mistrzowska sztuka?
Sekret tkwi w indukcji! Blogerka Ostra-na-słodko przygotowała cienkie
i delikatne naleśniki na płycie indukcyjnej Electrolux. 

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
2 małe jajka lub 1 duże
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (białego bądź brązowego)
masło klarowane – do natłuszczania patelni

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewamy.

2. Dodajemy mleko, jajka, sól i cukier.

3. Wszystko razem dokładnie mieszamy na idealnie gładkie ciasto bez grudek, o lejącej konsystencji.

4. Odstawiamy na ok. 15 min (najlepiej 30 min).

5. Natłuszczamy patelnię masłem, rozgrzewamy.

6. Wylewamy porcję ciasta i kolistym ruchem rozlewamy po całości.

7. Na drugą stronę przewracamy w momencie, kiedy ciasto zacznie się ładnie odklejać po bokach.

Gotowe!