Pieczone pączki

Coś dla fanów słodkości, którzy na co dzień starają się trzymać linię. Nasza specjalistka Sylwia Ładyga z Ostra na słodko twierdzi, że śmiało mogą konkurować z tymi klasycznymi. Sprawdźcie sami!

Składniki

Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
¼ szklanki ciepłej wody

Całość:
2¼ szklanki mąki pszennej + do podsypywania 
szczypta soli
¼ szklanki cukru
¾ szklanki mleka 1,5%
30 g masła
3 żółtka  
konfitura do nadziewania

Sposób przygotowania

Zaczyn:

Do miseczki skrusz drożdże, dodaj cukier i rozetrzyj. Dodaj łyżkę mąki oraz wodę i wymieszaj. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. 

Całość:
Podgrzej mleko z masłem. Do miski robota wsyp mąkę przesianą z solą i cukrem. Dodaj zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Wyrabiaj ok. 5 minut na wysokich obrotach (ciasto będzie klejące – takie ma być). Nagrzej piekarnik do 50ᵒC (CombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania, więc robi się to błyskawicznie) i po nagrzaniu wyłącz. Włóż miskę z ciastem (możesz delikatnie przykryć ściereczką), uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w tym cieple, aż podwoi objętość! Po wyrośnięciu wyciągnij na stolnicę podsypaną mąką i formuj placek o grubości ok. 1,5-2 cm. Szklanką wytnij pączki i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nagrzej piekarnik do 50ᵒC, wyłącz, włóż blachy z pączkami i z uchylonymi drzwiczkami zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200ᵒC z termoobiegiem i włóż pączki na ok. 10-12 minut. Od razu po upieczeniu nadziej konfiturą. Zajadaj jeszcze na ciepło!