Zaczyn:
Do miseczki skrusz drożdże, dodaj cukier i rozetrzyj. Dodaj łyżkę mąki oraz wodę i wymieszaj. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Całość:
Podgrzej mleko z masłem. Do miski robota wsyp mąkę przesianą z solą i cukrem. Dodaj zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Wyrabiaj ok. 5 minut na wysokich obrotach (ciasto będzie klejące – takie ma być). Nagrzej piekarnik do 50ᵒC (CombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania, więc robi się to błyskawicznie) i po nagrzaniu wyłącz. Włóż miskę z ciastem (możesz delikatnie przykryć ściereczką), uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w tym cieple, aż podwoi objętość! Po wyrośnięciu wyciągnij na stolnicę podsypaną mąką i formuj placek o grubości ok. 1,5-2 cm. Szklanką wytnij pączki i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nagrzej piekarnik do 50ᵒC, wyłącz, włóż blachy z pączkami i z uchylonymi drzwiczkami zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200ᵒC z termoobiegiem i włóż pączki na ok. 10-12 minut. Od razu po upieczeniu nadziej konfiturą. Zajadaj jeszcze na ciepło!