Butter Chicken – kurczak maślany
Pyszne, niesamowicie aromatyczne danie, które jest tym obowiązkowym w kuchni indyjskiej. Podawane z ryżem i chlebkami naan z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli tej aromatycznej kuchni.
Składniki
MARYNATA:
filet z kurczaka – ok. 500 g
jogurt naturalny – 3 łyżki
sok z limonki – 2 łyżki
kurkuma – 1 płaska łyżeczka
garam masala – 1 pełna łyżeczka
chili – 1 płaska łyżeczka
kumin – 1 plaska łyżeczka
imbir – 1 plaska łyżeczka
SOS:
koncentrat pomidorowy – 250 g
orzechy nerkowca (podprażone) – 70 g
masło klarowane – 40 g
cebula – 1 szt.
kardamon mielony – 1 płaska łyżeczka
cynamon – 1 płaska łyżeczka
liść laurowy – 1 szt.
słodka papryka – 1 pełna łyżeczka
bulion warzywny – ok. 100 ml
śmietana 18% – 100 g
Sposób przygotowania
MARYNATA:
Mięso pokroić na kawałki, zalać jogurtem, dodać przyprawy (garam masala, kurkumę, chili, kumin i imbir) oraz sok z limonki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka godzin do lodówki (im dłużej, tym lepiej).
SOS:
Zmielić połowę podprażonych wcześniej orzechów.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, zeszklić.
Zalać koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodać słodką paprykę, rozdrobnione nerkowce oraz kurczaka wraz marynatą.
Gotować na wolnym ogniu (mieszając co jakiś czas) ok. 20 minut.
Dodać śmietanę i ponownie gotować ok. 10 minut.
Przed podaniem posypać resztą orzechów i świeżą kolendrą.
PS. Idealnym dodatkiem jest ryż lub chlebki naan – pycha!