Gulasz drobiowo-wołowy

Gulasz drobiowo-wołowy

Doskonała, lecz nieco zapomniana potrawa z tradycyjnej polskiej kuchni
to gulasz drobiowo-wołowy! Autorka bloga Dietetyczne Fanaberie przygotowała go na płycie indukcyjnej Electrolux idealnej do długiego duszenia potraw.

Składniki

250 g chudego mięsa wołowego
250 g kurczaka
płaska łyżk mąki żytniej, razowej 
1 czerwona papryka
5-6 średnich pieczarek
1 duża cebula 
1 duża marchew
3 szklanki bulionu
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku 
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki (15g) oleju rzepakowego
łyżka majeranku
sól, pieprz, ostra papryka 

Sposób przygotowania

1. Wołowinę i kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę.

2. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną wołowinę, wcześniej nacierając ją solą i pieprzem.

3. Po obsmażeniu wlewamy 1/2 szklanki bulionu, przykrywamy patelnię. Ustawiamy grzanie płyty indukcyjnej mniej więcej na środkową moc i ustawiamy timer na około 30 minut, co jakiś czas mieszamy.

4. W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy pozostałą porcję oleju.

5. Wraz z cebulą podsmażamy kurczaka doprawionego solą, pieprzem i ostrą papryką.

6. Gdy mięso będzie już rumiane, dodajemy plastry pieczarek, bardzo cienkie plasterki marchwi i paski pokrojonej papryki.

7. Całość smażymy kilka chwil, następnie wlewamy połowę pozostałego bulionu, dodajemy ziele i listki laurowe, dokładnie mieszamy i dusimy około 20 minut.

8. Gdy wołowina będzie już miękka, przekładamy ją do reszty składników, dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i całość dusimy jeszcze 15-20 minut dolewając bulion co kilka minut.

9. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę (wcześniej wymieszać z łyżką bulionu), gotujemy, aż całość zgęstnieje i odparuje, pozostawiając gęsty sos.

Smacznego!

Czytaj więcej